В Івано-Франківську відбувся круглий стіл для представників аграрної сфери

В Івано-Франківську відбувся круглий стіл для представників аграрної сфери на тему «Якісне агрострахування в Україні за державної підтримки», під час якого обговорювали останні новини, які запроваджені в агрострахуванні України.


Страхування сільськогосподарської продукції на думку в. о. начальника управління агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин є розумник кроком для сільгоспвиробників.


«Це вже шосте навчання у нашій області, у п’ятьох великих аграрних районах області ми вже провели такі семінари. Хочу нагадати, що вирощування сільськогосподарських культур це робота під відкритим небом, полігоном, на якому все залежить від погодних умов. Наша область перебуває у зоні надзвичайно великих ризиків, адже у нас є дуже багато річок, які виходять з берегів, можливість градобою і засухи. Тому, використати страхові компанії для відшкодування збитків є розумнимкроком», - вважає Іван Андріїшин.


5 лютого 2012 року Верховною Радою був прийняти законопроект відповідно до якого держава буде повертати аграріям частину страхової суми. 5 березні Президент підписав його і з 1 липня закон вступає у дію. Як розповідає координатор інформаційних кампаній Проекту IFC «Розвиток агрострахування в Україні» Олеся Жученко, якщо сьогодні аграрій хоче отримати допомогу від держави, то він обов’язково повинен мати страховку.


«Відповідно до закону процедура агрострахування стає більш стандартною, прозорою та зрозумілою. Агрострахування є у нашій країні добровільним, але якщо агровиробник претендуватиме на інші види дотацій допомоги чи субсидій з боку держави, то він повинен обов’язково застрахувати свою сільгосппродукцію», - пояснила Олеся Жеченко.


Згідно з Законом «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» аграрій сплачуватиме 100 % страхової премії компанії, а держава компенсуватиме частку сплачених коштів. Який відсоток держава повертатиме аграрію на разі невідомо, адже досі немає нормативних документів.


Що ж стосується страхових компаній, то від тепер, вони повинні мати окрему ліцензію на добровільне страхування сільськогосподарської продукції та бути членом аграрнострахового пулу.

Леся, 05.04.2012 16:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини