Податок для багатих будуть платити бідні

7 березня Президент України Віктор Янукович вирішив, що український народ таки живе не достатньо добре, тому треба пенсіонерам хоча б на трохи, хоча б на рівень інфляції, але підняти пенсії, а також видати по тисячі гривень вкладникам колишнього Ощадбанку СССР.

Ініціативі самі по собі хороші, але основна проблема в тому, що грошей в бюджеті на ці ініціативи немає. Те, що наобіцяли, і потихеньку дають задній хід видно по тій же «Вітіній тисячі». Спочатку заявили, що будуть давати компенсації всім охочим, потім додали, що тільки тим, які свого часу не отримали «Юлину тисячу». Спочатку Янукович запевняв, що по тисячі можна буде отримати уже з 1 червня цього року, а згодом виявилося, що з 1 липня. Правда, в уряді не визнають того, що немає на виплати грошей, а пояснюють перенесення виплати вкладів тим, що потрібно оновити реєстр вкладників, вони мають прийти в Ощадбанк з паспортом і його ксерокопією та ідентифікаційним номером. Його поновлять в реєстрі і через якийсь час він теоретично зможе отримати свої гроші. Хоча не відомо, чи будуть видавати вкладникам власне готівку. Спершу Янукович заявляв, що людям будуть рекомендувати залишити кошти на депозиті. Потім – що, людям, яким потрібна готівка, її видаватимуть. Тепер же Азаров відзначив, що по тисячі людям дадуть, але це будуть віртуальні гроші. Тобто карткою можна розпалитися за покупки чи за комунальні платежі.

Одним словом, грошей немає. Теоретично необхідну суму можна знайти, якщо запровадити податок на багатство, про який говорять не один рік.

До речі, Мінфін вирішив, що коштовності, хутра, дорогі годинники і мобільні телефони – це не розкіш, а ось нерухомість, в тому числі і господарські споруди – це вже розкіш. Тобто податком можуть обкласти навіть сарай (правда, якщо сарай, наприклад, знаходиться на дачній ділянці і людина прописана саме на дачі, то такий податок вона платити не буде). Експерти одразу заявили, що у Мінфіні знову зробили подарунок дійсно багатим, вони спокійно будуть жити у свої маєтках, на території яких знаходяться різні споруди, і не платити за них ні копійки, адже вони в цих маєтках прописані.

А от те, що податком обклали яхти та вертольоти (1 % від вартості) – це взагалі показуха, відзначають експерти, адже всі ці предмети розкоші зазвичай і купуються і реєструються за кордоном, тому їх власники не заплатять з них податку ні копійки.

Леся, 03.04.2012 12:09



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини