Експерти вважають, що гривня після виборів обезціниться

Думки банківських аналітиків з приводу можливості гіперінфляції розділились. Одні впевнені, що говорити про інфляцію і дефолт в Україні ще рано, інші навпаки впевнені, що після виборів на Україну можуть очікувати непрості часи.

«НБУ прогнозує інфляцію у 2012 році на рівні 7 %. Враховуючи специфіку формування кошику продуктів та послуг для розрахунку, рівень інфляції на думку багатьох експертів принаймні в два рази вищий. Мінфін спільно з НБУ шукають додаткові джерела залучення ресурсів для рефінансування зовнішнього і внутрішнього державного боргу України (розміщення державних облігацій, продаж інвестиційних монет, намагання відновити перемовини з МВФ), тому «друкарський станок» НБУ може увімкнути тільки в останню чергу.  І хоча валютні ризики та ризики в державному секторі залишаються високими, ймовірність дефолту по державному боргу та непрогнозована інфляції в 2012 році є мінімальною» , — говорить банківський експерт Володимир Кузьо.

А ось нардеп Андрій Парубій вважає, що після парламентських виборів Україні слід очікувати на гіперінфляцію. Підтримує таку думку і експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Він вважає, що перед виборами влада, підкине пенсіонерам і бюджетникам трохи грошей до пенсій та зарплат. Оскільки грошей для цього в країні немає, буде увімкнуто друкарський станок, а це і спричинить до того, що гривня обезціниться.

Щоб вберегти свої заощадження, спеціалісти радять українцям зберігати їх у різних валютах.

«Для українців оптимальним варіантом є розподіл заощаджень між трьома валютами: гривнею, доларами США , євро та розміщення частини з них в комерційні банки. Українські банки пропонують ставки на депозити в національній валюті в розмірі до 16-18% річних, тому розміщення гривневих заощаджень на депозитах дозволить зберегти реальну вартість грошей», — вважає Володимир Кузьо.

Леся, 07.03.2012 14:01



Вибір редакції

Найпопулярніші новини