Відбулась прес-конференція міського голови щодо земельного конфлікту в урочищі Нивки

З метою роз’яснення позиції Івано-Франківської міської ради по конфліктній ситуації, пов’язаній із земельним спором між містом Івано-Франківськом і Загвіздянською сільською радою, вчора, 24 січня 2012 року прес-конференцію провів міський голова Віктор Анушкевичус.

Зокрема, він зазначив, що даний конфлікт був закладений не у 2006 році, а набагато раніше і сьогодні всі сторони конфлікту є заручниками ситуації.

«В 2006 році, коли приймались перші рішення на сесії Івано-Франківської міської ради по урочищу Нивки, я і депутати міської ради керувались наступним.
21.11.1989 року облвиконком приймає рішення № 190, згідно якого місту передавались 325,3 га від радгоспу «Авангард». На виконання цього рішення Інститут землеустрою розробив проект формування територій та встановив межі Загвіздянської сільської ради. Цей проект був погоджений всіма службами, в тому числі і тодішнім сільським головою села Загвіздя. Спірне урочище Нивки згідно цього проекту відносилось до земель міста. А те, що це питання не було доведене до кінця по процедурі, а саме не внесене на розгляд Президії Верховної ради, то це недопрацювання тодішнього керівництва області.», - наголосив міський голова.

За словами Віктора Анушкевичуса 3.07.2001 року сесія Івано-Франківської міської ради затвердила генеральний план міста Івано-Франківська, згідно якого урочище Нивки передбачалось під перспективну забудову мікрорайону Пасічна.

«Ще за мого попередника була спроба віддати дану територію під багатоповерхову забудову, проти чого різко виступили мешканці Пасічної. Коли я став міським головою у мене відбулась зустріч з територіальним комітетом Пасічної, під час якої було досягнуто домовленості про спільне освоєння урочища Нивки під малоповерхову забудову. Одним із визначальних факторів прийняття подальших рішень була думка пасічнян, які обробляли дані землі», - зазначив Віктор Анушкевичус.

Цікавим водночас є той факт, що до генерального плану міста, затвердженого рішенням сесії Івано-Франківської міської ради 3.07.2001 року, ні у кого не було претензій, його не оскаржували і до 2009 року ця земля мало кого цікавила. Але як тільки дані землі були виділені під забудову з’явились 6 розпоряджень голови Тисменицької РДА, відповідно до яких 6-тбом громадянам було виділено майже 2 га землі. І це при тому, що міська рада виділила 349 громадянам міста по 5 соток.

За словами Віктора Анушкевичуса, з 2009 року по сьогодні відбулись численні зустрічі між керівництвом міста Івано-Франківська, керівництвом Тисменицького району та Загвіздянським сільським головою з метою врегулювання даного спору. Була створена обласна тимчасова комісія щодо врегулювання межових спорів, на одному із засідань якої було рекомендовано керівництву міста Івано-Франківська провести зустріч з цими шістьма громадянами. Відбулися дві такі зустрічі – 30.10.2009 року та 18.11.2009 року.

На цій зустрічі громадянам було запропоновано по 10 сотих землі під будівництво, однак від цієї пропозиції вони відмовились.

В першому півріччі 2010 року також відбувались такі зустрічі, однак компромісу не було знайдено і у вересні 2010 року міська рада подала судовий позов до окружного адміністративного суду про скасування розпоряджень голови Тисменицької РДА. Судовий позов був задоволений і розпорядження скасовані. Проте, це рішення не набрало законної сили, оскільки оскаржується в апеляційній інстанції і до сьогодні.

«04.08.2010 року, 14.11.2011 року були проведені наради в ОДА, на яких були дані відповідні протокольні доручення. Ми звернулися до Загвіздянської сільської ради з проханням подати пропозиції щодо врегулювання спору. 17.11.2011 року Загвіздянська сільська рада надала письмово свої пропозиції, відповідно до яких місто мало погодитись з розпорядженням голови Тисменицької РДА (виділення 6 громадянам землі) та виділити Загвіздянській сільраді ще 2 га землі і 8 мільйонів гривень на соціально-економічний розвиток села. Ці пропозиції були внесені мною на розгляд сесії Івано-Франківської міської ради, проте категорично не сприйняті депутатським корпусом як занадто амбітні та абсурдні», - наголосив міський голова Івано-Франківська.

«Після сесії моїм розпорядженням створена робоча група, яка опрацьовує проект мирової угоди, який після затвердження на сесії міської ради буде направлений на розгляд Загвіздянської сільської ради. Якщо не буде знайдений компроміс, питання знайде своє продовження в судових інстанціях», - підсумував Віктор Анушкевичус.

Леся, 25.01.2012 10:28



Вибір редакції

Найпопулярніші новини