«Важливо не тільки брати, але й нести відповідальність»

Сьогодні на запитання «Вільного голосу» відповідає Олександр Левицький, депутат обласної ради, член фракції «Батьківщина».

 

- Олександре Михайловичу, це Ваша не перша каденція у обласній раді. Як Вам працювалось у попередньому скликанні, які концептуальні відмінності у діяльності теперішнього депутатського корпусу області?

 

- Найперше дякую за можливість поспілкуватися з широкою аудиторією «Вільного голосу», який я теж передплачую і читаю – не тільки з міркувань своєї соціальної відповідальності, а насамперед тому, що це наша рідна газета. Щодо роботи обласної ради. Я переконаний, що діяльність будь якої установи –  владної, громадської, релігійної, бізнесової – залежить насамперед від того, які люди і як там працюють, наскільки вони кваліфіковані, грамотні, і наскільки серйозно ставляться до тієї роботи, за яку взялися. Обласна рада і п’ятого, і шостого скликань в основу своєї діяльності ставили і ставлять інтереси громади. Для мене особливим і визначальним, особливо у контексті 2012 року, є питання достовірності результатів виборів, які відображають волевиявлення. Не секрет, що після виборів 2010 року разом із народним депутатом України Дмитром Шлемком, із нинішнім головою обласної ради Олександром Сичем, ми виявили зайво надруковані у друкарні «Кубекс» бюлетені для виборів депутатів обласної ради по одномандатних мажоритарних округах, по багатомандатному – понад двісті тисяч…На наше переконання це робилось з метою фальсифікацій. Для мене важливим показником діяльності обласної ради є не тільки її склад і фаховість, а й те, як готувались і проводились вибори. Важливо, щоб ми могли запобігти і не допустити надалі будь-яких подібних спроб фальсифікацій.

Щодо персонального складу обласної ради – я не вважаю для себе етичним оцінювати думку і вибір людей. Однак, як громадянин і виборець хочу сказати, що відповідальність, фаховість, розуміння власної ролі у законодавчому органі залежать не від способу обрання чи системи, за якою відбувались вибори. Якщо хтось платив людям гроші, асфальтував дороги, ремонтував клуби, садки, ФАПи, то добре, якщо він робив це за чесно зароблені гроші. Бо якщо це були сумнівні кошти під «певні» зобов’язання, які згодом доведеться відпрацювати, то такий депутат уже буде діяти не в інтересах громади, а в інтересах тих, хто його фінансував, незалежно чи він став депутатом за мажоритарною чи за пропорційною системою. Я переконаний, якщо ти чесний і відповідальний депутат, дбаєш про інтереси людей, то тобі байдуже, за якою системою ти обраний…

Стосовно нового виборчого закону, якому вже пророкують роль оновлювача депутатського корпусу – мене, як громадянина, не цікавлять «нові» обличчя. «Нові» обличчя «старої» системи завдадуть не меншої шкоди, ніж «старі». Насамперед необхідні чесні і відповідальні депутати, з гідністю і високою репутацією, здатні не тільки брати, але й нести відповідальність за свої дії.

 

- Ви представляєте у обласній раді інтереси Коломийщини. Які, на Ваш погляд, найактуальніші проблеми нашого району, і яким Ви бачите їхнє вирішення?

 

- Проблеми Коломийщини – це не тільки те, що стосується якихось окремішніх ситуацій чи об’єктів. Звісно, є проблеми у школах, садках, клубах, ФАПах, лікарнях, спортзалах, на дорогах, на спорудженні берегоукріплень та багато іншого. Серед головного – низький рівень доступу до якісних медичних послуг, зумовлений необізнаністю людей, матеріальною скрутою, складністю доїзду до медичного закладу із віддаленого села.

Ще одна – невідповідність між мережею державних установ і закладів тим асигнуванням, які ми маємо. Цю невідповідність треба долати не шляхом скорочення чи закриття, як в Отинії з лікарнею. Реформа медицини не повинна починатися з утисків. Варто напрацювати відповідну інфраструктуру, забезпечити людей дорогами, транспортом, зарплатами, аби вони могли дозволити собі поїхати лікуватись у районний, обласний центр чи в столицю. Болючою є проблема здоров’я дітей, школярів через відсутність внутрішніх туалетів у школах. Наші чільники витрачають гроші на проектування шкіл з басейнами в той час як учні абсолютної більшості шкіл вимушені користуватись холодними вуличними туалетами. Абсурд! Велика проблема також – земельні питання: інвентаризація землі, межі населених пунктів, байдужість влади до проблеми безправ’я селян у стосунках з крупними орендарями паїв, особливо із заїжджими.

Сприймаю і аналізую проблеми Коломийщини через те, як бачать їх мої виборці, співвідношу це з рішеннями районної ради, у засіданнях якої беру участь. Я не розумію людей, які, образно кажучи, витрачають тисячу гривень на якусь добру справу, а потім – ще три тисячі, аби про це написали всі газети і показали всі телеканали… Це дешевий і підлий цинізм, на який люди не купляться. Щодо своєї роботи і роботи колег-депутатів – сподіваюсь, найближчим часом матиму можливість зробити детальний звіт перед виборцями через «Вільний голос».

 

- Ваша думка щодо подій довкола ув’язнення Юлії Тимошенко – які наслідки це може мати для України?

 

- Хочу сказати, що проблемою номер один в Україні є не питання соціального чи економічного характеру, а – правового нігілізму й ігнорування законів Конституції з боку правлячої команди. Усе решта – похідне, наслідок існування диктатури і відсутності правосуддя, шансів і права на захист. Якщо не може захиститись від катувань, домогтися необхідної медичної допомоги Юлія Тимошенко, то як це зможе зробити проста людина? Спостерігаємо цинічне топтання по закону, по процесуальних правах, по людині, по жінці. А це вже – ознака слабкості, страху, відчуття невідворотності покарання… Я не вірю ні в Апеляційний суд, ні у виконання рішень Європейського суду – вони також будуть проігноровані. Переконаний, що носієм і рушійною силою порятунку уже нарешті буде сам народ – не якась окрема область, а вся Україна. Для мене як для члена партії «ВО «Батьківщина» - це трагедія, бо в небезпеці вся Україна, кожен з нас!

 

- Великі надії народ покладає на майбутні вибори. Яка Ваша думка з цього приводу?

 

- З цього ми починали розмову: готуються фальсифікації, будуть залякування, підкупи. Окремі випадки уже можна спостерігати навіть стосовно депутатів районної ради. Але таке не може довго продовжуватись. Якщо буде взаємно чесною поведінка усіх учасників виборчого процесу – нікому не вдадуться жодні махінації. Я не вірю в те, що самі люди ще раз продадуть себе і своє майбутнє за кілька сотень чи кілограм гречки. Тільки свідома позиція людей зможе привести до Верховної Ради тих, хто нарешті дбатиме про Україну, а не купить нас своїми улесливими обіцянками та пластмасовою посмішкою на догоду своїм та чужим прихованим, але непомірним корисливим інтересам.

 

- Маєте нагоду звернутись до своїх виборців…

 

- Напередодні радісних і приємних для кожного з нас Новорічно-Різдвяних свят хочу побажати всім тепла і злагоди в родинах, добробуту, щирих усмішок. Пам’ятаймо – чим більше щирості, самовідданого безкорисливого милосердя і позитиву ми випромінюємо, тим більше їх кожному з нас повернеться. Вірю Вам і чесно працюю аби виправдати Вашу довіру!

 

Записала Валентина Близнюк.

Леся, 22.12.2011 20:42



Вибір редакції

Найпопулярніші новини