Про які це махінацій може йти мова, якщо людина заклала своє майно - Олекюк

Майже рік за гратами, через неповернений кредит, провів Олександр Чуфицький з Коломиї, який мав необережність взяти у банку “Надра” кредит на придбання помешкання. Посередником у кредитному процесі виступила фірма з нерухомості. Там пообіцяли самостійно пройти усі переговорні процеси, аби покупці без проблем отримали позику. Восени 2008 року почалася світова фінансова криза, і Чуфицькі не змогли сплачувати кредит в іноземній валюті. Тож  просили банк дати відстрочку, перевести позичку у гривні й навіть забрати квартиру. Однак фінансисти не погоджувались. Натомість голову сім'ї почали викликати до міліції. Згодом правоохоронці затримали чоловіка, заявивши, що він подав неправдиву довідку про свої доходи і висунули звинувачення за махінації в особливо великих розмірах.

5 вересня справа Олександра Чуфицького було розглянута Апеляційним судом Івано-Франківської області. Суд вирішив змінити міру запобіжного заходу для підсудного - відпустити на підписку про невиїзд. Також справу "позичальника" на предмет підроблених документів допрацює прокуратура.

І до сьогодні банк відмовляється забирати квартиру та брати кредит у гривнях, вимагаючи тільки валюту, хоча коли брали до арешту валюту, то переводили її одразу у гривні по еквіваленту 5.05.

«Валютний кредит я отримав у березні 2008 року, за десять хвилин мені видали 72 тисячі доларів. Сплатив шість платежів по 1200 доларів. Але в зв’язку з кризою та важкими пологами дружини припинив платити цей іпотечний кредит і написав лист на надання кредитних канікул терміном на рік. Банк промовчав, тричі у письмовому виді я звертався до нього. Згодом мені почали дзвонити, погрожувати і сказали, що ця квартира такий грошей не варта і в жовтні 2010 року мене заарештували за позовом банку «Надра». Суди йшли до травня 2011 року і 20 числа суд виніс вирок – один рік позбавлення волі. З них я відсидів 10 місяців і у жовтні 2011 року Апеляційних суд області скасував таке рішення і направив справу на додаткове розслідування. До 15 листопада цього року мене не чіпали, але справу поновили і самі органи перекваліфікували мого компаньйона зі свідка у потерпілого, що я не зміг запустити за чотири роки у роботу цех, з якого планував платити кредит. Банку я пропоную розрахувати мені платежі, але вони відмовляються і квартира їм не потрібна, зі слідчим я розмовляв, вона не знає що буде з цією справою в суді і запевняє, що всі вимоги Апеляційного суду вона виконала. Також вона підняла всі договори і додала іпотечний, якого в першій справі взагалі не було, а іпотечний кредит передбачає вилучення закладеного майна. Відповідно першої справи я був звинувачений за махінації в особливо великих розмірах і мав отримати від 5 до 12 років. Тоді прокурор сказав, що якщо погоджуюся то отримую рік, а ні то від 5 і вище. Звичайно, що вибираєш те, щ пропонують з надією на подальшу боротьбу. Був випадок, що коли ми подали апеляцію, то я мав перебувати в ізоляторі, а мене вже зібрали на етап, тобто коли вирок ще не вступив у дію, мене вже збиралися відправляти на зону», - розповідає Олександр Чуфицький.

Голова антиклекторів та правозахисників України «Ваша Надія» Федір Олексюк не розуміє: «Про які це махінацій може йти мова, якщо людина заклала своє майно?»

 

Леся, 12.12.2011 13:08



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини