Інформація щодо розгляду скарги Івано-Франківської обласної ради в особі голови п. Сича О.М. на незаконне виготовлення більше 200 тис. надлишкових бюлетенів на виборах 31.10.2010 року

17 і 18 листопада 2011 року о 10.00 год. відбувалися судові засідання щодо розгляду Апеляційних скарг голови Івано-Франківської обласної ради за рішенням сесії Івано-Франківської обласної ради на постанову Івано-Франківського міського суду від 05.10.2011 року, де головуючий у справі суддя Островський Л.Є. постановив залишити без задоволення скаргу голови Івано-Франківської обласної ради п. Сича О.М. від 16.09.2011 року на постанову  старшого слідчого прокуратури м. Івано-Франківська Попадюка В.О. від 28.10.2010 року про відмову в порушені кримінальної справи щодо голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії Пилипюка Олега Мусійовича, директора «Кубекс» Стецької Оксани Петрівни, технічного директора ТзОВ «Кубекс» Паламара Сергія Богдановича,  директора ПП «Мастак» Кубаєвича Михайла Дмитровича, приватного підприємця Овчара Юрія Олеговича на підставі с. 6 п. 2 КПК України за відсутністю в їх діях ознак злочину, передбаченого ст. 158 ч. 1 КК України, а також на постанову  старшого слідчого прокуратури м. Івано-Франківська Попадюка В.О. від 05.11.2010 року про відмову в порушені кримінальної справи щодо голови Івано-Франківської обласної виборчої комісії Пилипюка Олега Мусійовича, директора «Кубекс» Стецької Оксани Петрівни, технічного директора ТзОВ «Кубекс» Паламара Сергія Богдановича на підставі с. 6 п. 2 КПК України за відсутністю в їх діях ознак злочину, передбаченого ст. ст. 364, 366, 367 КК України, директора «Кубекс» Стецької Оксани Петрівни, технічного директора ТзОВ «Кубекс» Паламара Сергія Богдановича  на підставі с. 6 п. 2 КПК України за відсутністю в їх діях ознак злочину, передбаченого ст. 172 КК України.

        Апеляційний суд Івано-Франківської області виніс ухвали щодо скасування вищеназваних постанов Івано-Франківського міського суду де в постановах Івано-Франківську обласну раду назвали скаржником, що на думку фахівців є не зовсім коректно. Також стає не зрозуміло, що мав на увазі головуючий - суддя Островський Л. Є.  коли у постановах вказано, що скаржник не з’явився в судове засідання, але вже в наступному абзаці зазначено, що вислухали представника скаржниці. Виникає запитання: був скаржник у суді чи ні? Можливо саме  за  такі  попередні  помилки 13 жовтня 2011 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відкрито дисциплінарне провадження відносно судді Островського Л.Є.

         Якщо суддя Островський Л.Є. виносить такі рішення відносно депутатського корпусу Івано-Франківщини, то які він виносить відносно простих людей.

         Таку ситуацію прокоментував голова тимчасової контрольної комісії Івано-Франківської обласної ради п. Волковецький С.В., яка була створена рішенням сесії з цього приводу, на якій було прийнято рішення розглянути на сесії пропозицію щодо подання суду скарг на скасування вищеназваних постанов старшого слідчого Івано-Франківської міської прокуратури Попадюка О.В. Можливо за ці заслуги він зараз працює в обласній прокуратурі.

          Після засідання Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії 11.10.2010 року коли вона прийняла незаконне рішення, згідно з яким визначено  підприємство по виготовленню  виборчих бюлетенів, а саме ТОВ «Кубекс». Народний депутат України Шлемко Д.В. подав скаргу ЦВК де просив:

1) визнати  рішення  Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії № 09 від 11.10.2010 року та постанову цієї комісії від 11.10.2010 року № 22 щодо визначення поліграфічного  підприємства,  яке забезпечує виготовлення   виборчих  бюлетенів  для  голосування  на  місцевих виборах такими, що не відповідають вимогам законодавства, порушують права і законні інтереси суб'єктів виборчого процесу та скасувати вказане рішення;

2) зобов'язати Івано-Франківську обласну територіальну виборчу комісію негайно повторно розглянути питання визначення поліграфічного  підприємства,  щодо виготовлення   виборчих  бюлетенів  для  голосування  на  місцевих виборах відповідно до вимог чинного законодавства з дотриманням принципу максимальної економії та ефективності використання бюджетних коштів.

         На що не було ніякого реагування.

         12.10.2010 року за № 186-01 аналогічне депутатське звернення направлено було  начальнику управління СБ України в Івано-Франківській області генерал-майору Курнику М.В.       

         21.10.2010 року за № 188-01 направлено депутатське звернення  прокурору Івано-Франківської області  Гошовському М.І. де вказано що ним вже направлено три повідомлення про скоєння злочинів відносно виборчого законодавства та просив порушити відносно винних осіб кримінальні справи.

26.10.2010 року за № 200-01 направлена заява прокурору Івано-Франківської області державному раднику юстиції 3-го класу Гошовському М.І. про скоєння злочину (для вирішення в порядку ст.ст. 94, 97 КПК України). У заяві наголошувалось, що неправомірне визначення ТОВ «Кубекс» підприємством-виготовлювачем виборчих бюлетенів дає підстави вважати про підготовку до проведення фальсифікацій під час виборів та підведенні підсумків і результатів голосування. Просив провести перевірку, дати належну правову оцінку рішенню Івано-Франківської обласної виборчої комісії та наполягав вжити заходів до унеможливлення незаконного і зайвого витрачання державних коштів, а також недопущенню можливої фальсифікації волевиявлення виборців області.

Більше того він вказував, що не зважаючи на попередження щодо можливої фальсифікації, правоохоронними органами в області не було вжито жодних профілактичних заходів, що в результаті привело до того, що ТОВ «Кубекс», але чомусь друкування бюлетенів проводив ПП «Мастак», не зрозуміло на яких підставах, і як вказано в постанові було залучено 12 осіб з числа знайомих на безплатній умові які рахували та упаковували бланки виборчих бюлетенів, без укладання трудових договорів і це зазначено актом КРУ, бо вони не бажали влаштовуватися на роботу. Також в постанові підтверджено що укладено договір з товариством, яке не мало власних виробничих потужностей, протягом тривалого часу не займалося поліграфією, ніколи раніше не займалося виготовленням бланків виборчих бюлетенів. То стає питання, як же йому надала Івано-Франківська обласна виборча комісія переваги, на друк бюлетенів. Про всі ці результати  встановлено що в ніч з 25 на 26 жовтня 2010 року, виготовлено зайвих 111741 штук виборчих бюлетенів для голосування з виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради в багатомандатному виборчому окрузі (акт №2 від 25.10.2010р.) та надлишкових 102216 штук бюлетенів для голосування з виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради в одномандатних мажоритарних виборчих округах (акт №1 від 25.10.2010р.). Всього 213 тис. 957 бюлетенів, що складає біля 35% виборців області.

Зазначений факт був виявлений членами Івано-Франківської обласної виборчої комісії в присутності перших керівників правоохоронних органів в області.

Зокрема, він зазнав, що бюлетені, які були виявлені як надлишкові, аналогічні бюлетеням, які підлягали видачі міським та районним виборчим комісіям та подальшій передачі дільничним виборчим комісіям для проведення голосування. Тобто, вони повністю відповідали встановленому обласною виборчою комісією зразку бюлетеня для голосування з виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради. Даний факт засвідчений відеозаписом.

Де він у зв’язку із цим, просив в найкоротші терміни провести перевірку виявлених фактів виготовлення ТОВ «Кубекс» надлишкових виборчих бюлетенів та порушити щодо винних осіб кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 158 ч.1 КК України, про результати перевірки та прийняте рішення в порядку ст. 97 КПК України повідомити мене листом, долучивши копію відповідної постанови, які до цього часу він не отримав.

Тому п. Волковецький С.В. вважає, що ухвалу яку прийняв Апеляційний суд Івано-Франківської області є справедливою, і думає що з приходом нового прокурора  області, прочитавши вказану інформацію, він прийме правильне і справедливе рішення не  чекаючи  рішення суду першої інстанції скасує постанову п. Попадюка В.О. і порушене відносно винних осіб кримінальну справу. Це буде боротьба за справедливість, і належне реагування нового прокурора.

 

 

Леся, 21.11.2011 11:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини