За найменше порушення банк тепер може виселити позичальника із квартири — Олексюк

Новий Закон «Захист прав кредиторів та споживачів фінансових послуг» підготував останній ряд надзвичайно неприємних нововведень для позичальників банків по програмах з іпотечного кредитування, зокрема «рішення кредитора» та «плаваючу відсоткову ставку».

«В першу чергу, новий закон вводить поняття «рішення кредитора», за допомогою якого, банк пише боржнику лист, що протягом місяця він повинні звільнити приміщення. Крім того, їм тепер не потрібен представник виконавчої служби, щоб виселити, а достатньо міліції. Якщо колись рішення про виселення стосувалося тільки кредитора, то згідно нового закону рішення повинні виконати всі жильці. Цей закон є дуже вигідним для кредиторів, які оформляють іпотеку, адже за найменше порушення банк забирає у вас житло. Вже є інформація, що 80 банків відновлюють іпотечний кредит. Ще вводиться «плаваюча відсоткова ставка», яка міняється відповідно до індексна, який встановлює Національний Банк, тобто прозорості формування індексу немає ніякої, Ви брали кредит під 10%, а за місяць відсоткова ставка може становити вже 30%», - повідомив голова Асоціації антиколекторів та правозахисників України «Ваша Надія» Федір Олексюк.

Проте, позитивний момент вже ж таки є і спеціалісти працюватимуть над його вдосконаленням.

«Єдиний маленький плюс цього закону у тому, що всі кредити підпадають під Закон «Про захист прав споживачів». На круглому столі у Києві, де зібралися представники різних країн, ми побачили, що в цих країнах є спеціальний Закон «Захист прав споживачів фінансових установ», і ми працюємо над аналогічним Законом для України на базі болгарського законодавства», - зазначив Федір Олексюк.

Леся, 06.10.2011 15:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини