ОЛЕКСАНДР ЛЕВИЦЬКИЙ: «ВЛАДІ ТРЕБА МЕНШЕ ЇЗДИТИ Й ОБІЦЯТИ, А РАЦІОНАЛЬНІШЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ НАЯВНІ РЕСУРСИ І БІЛЬШЕ ДБАТИ ПРО ГРОМАДУ»

Екватор року пройдено. Які зміни в обласному бюджеті відбулися, і які висновки можна зробити за півріччя 2011 року розповідає депутат Івано-Франківської обласної ради від ВО «Батьківщина», секретаря бюджетної комісії Олександр Левицький.

 -          Пане Олександре, якими виявилися півроку виконання бюджету і чи справдилися прогнози скептиків, які називали цьогорічний бюджет Івано-Франківської області «бюджетом виживання»?

Як і прогнозувало чимало експертів та політиків, виконання цьогорічного бюджету іде важко. 2011-й чи не перший рік, коли деякі райони області уже в літні місяці не мають бюджетних призначень для виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, а також для видатків на захищені статті. Зокрема, така ситуація склалася у Тлумацькому районі в липні. Сума незначна, але сам факт пригнічує. В Тлумацькому районі не вистачило приблизно 460 тисяч гривень. На серпень також складається непроста ситуація з цим питанням у більшості районів і міст області.

-          Тож яка загальна оцінка бюджету і чи реальне його перевиконання?

Зараз загальна оцінка виконання бюджету доволі стримана, говорячи навіть без політичної мотивації. Я би оцінив стан справ як украй важкий. Нема чим тішитись абсолютно, жодного суттєвого позитивного висновку про хід виконання обласного бюджету зараз зробити не можливо. Наявність або відсутність перевиконання бюджету за загальним фондом – це один з показників, на який реагують люди, виборці, які бачачи що є перевиконання, очікують, що вдасться виконати роботи, які раніше не планувалися. Разом з тим для мене є дуже сумнівними неприродно великі показники перевиконання, бо якщо ми плануємо, що заробимо 100 гривень, знаючи, що ми можемо заробити 200, а заробили 200 і заявляємо, що в нас 100 гривень перевиконання, то в такому випадку заяви про перевиконання є не зовсім доречними. Правильне грамотне планування й розпоряджання бюджетними коштами не повинно демонструвати великих відхилень від того, що заплановано. Якщо маємо великі відхилення від запланованого, то це означає, що ми неякісно планували або неякісно працювали над виконанням плану. Нині перевиконання бюджету за загальним фондом становить понад 7 мільйонів 700 тисяч гривень. Однак я не говорив би про розподіл конкретних сум перевиконання, оскільки за результатами роботи за 9-10 місяців ситуація може й погіршитись. На моє глибоке переконання прогнози влади саме про 40 мільйонів гривень перевиконання в цілому за рік мали би бути підкріплені, якщо не реальними коштами і результатом, то відповідальністю тих, хто ці заяви робить.

-          Як в області з виплатою заробітної плати та наявністю коштів для оплати видатків по захищених статтях?

Різниця між сумою коштів, які будуть у розпорядженні місцевих бюджетів і коштів, які потрібні для здійснення виплат заробітної плати і оплати енергоносіїв, а це основні захищені статті видатків бюджету, становить 67 мільйонів 371 тисячу гривень. Насправді Міністерство фінансів України довело показники, які виконати дуже важко, а в деяких районах і містах області бачимо, що взагалі не вдасться. Загальна недостача коштів на виплати заробітної плати і оплату енергоносіїв у бюджетній сфері за рік може скласти і більшу суму, ніж 67 мільйонів.

-          Яким чином будете виходити з такої складної ситуації?

Обласна рада готується до прийняття рішення, бюджетна комісія розглядала це питання і рекомендує обласній раді поділити дотацію вирівнювання (дотація з державного бюджету), яка іде на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів за рахунок різної мережі закладів бюджетної сфери. Станом на сьогодні область має на цю потребу 17 мільйонів 224 тисячі гривень. 25 липня 2011 року комісія прийняла рішення про те, щоб деяким районам надати по 500 тисяч гривень такої дотації. При тому, що заявлені ними потреби вдвічі-втричі вищі. За моїм наполяганням кошти отримає і місто Коломия – 500 тисяч гривень, хоча потреба була заявлена вища. Щодо решти коштів, то дискусія в комісії буде важка, бо ж порівняйте наявні 17 млн. 224 тис. грн. і понад 67 млн. грн. потреби… Я переконаний, що недостача в серпні уже буде у всіх бюджетах області, можливо, крім міста Івано-Франківська…

-          Якщо тепер не вистачає коштів на виплату заробітної плати, то яким чином відбуватиметься її підвищення, про яке так багато говориться?

Законодавством України, яке регулює виплати заробітної плати, запроваджено тарифні розряди з оплати праці – їх 26. Якщо подивитися уважно, то бачимо величезну розбіжність між тими заробітними платами у лікарів, вчителів, інших працівників бюджетної сфери, якби діяла повністю вся тарифна сітка, і тим, що нам пропонується. На теперішній момент це реально видно і правдивість заяв уряду Януковича-Азарова про 300-гривневу доплату до щомісячної зарплати люди самі оцінюють, коли ту зарплату отримують. Можливо, в сумі, за всі місяці до кінця року, і набіжить у «декого» аж 300 гривень...

-          Яка ситуація з коштами екологічного фонду? Чи вже почалося їх повернення з депозиту у банку «Родовід»?

Наразі обласна рада розглядатиме розподіл коштів у сумі 5 мільйонів гривень, які надійшли як повернення коштів, що були на депозиті в «Родовід»-банку. За моїм клопотанням як депутата обласної ради та мого колеги Андрія Троценка подано й підтримано на засіданнях профільних (екологічна та бюджетна) комісій низку пропозицій, в тому числі і пропозицію скерувати 485 тисяч гривень для придбання технологічного обладнання на каналізаційні системи очисних споруд в Коломиї КП «Коломияводоканал», хоча окремі високопосадові чиновники в міській раді, не маючи достатніх підстав, поширюють брехливі чутки про те, що міській громаді перешкоджають у вирішенні її проблем на КП «Коломияводоканал», добре знаючи про серйозні недоліки якраз у своїй роботі саме в цьому питанні. Сподіваюся, що міський голова Коломиї зверне на це увагу.

-          А як справи з коломийським районним бюджетом?

Нещодавно зіткнувся з неприємною ситуацією. При уточненні районного бюджету майже «забули» прийняти субвенцію з обласного бюджету у розмірі 650 тисяч гривень для будівництва очисних споруд у селі Коршеві. Для громади села Коршів це могло бути неприємним ударом. Я домігся, що зараз цей пункт входить до рішення райради про уточнення бюджету на 2011 рік і таким чином Коршів уже не втратить ці кошти. Ось так формальна «необережність» могла призвести до неприємних наслідків для громади села Коршева.

-          На які проблемні об’єкти в Коломийському районі пропонуватимете спрямовувати кошти насамперед?

Проблемою є берегоукріплення річки Прут біля сіл Княждвір і Грушів. Депутати обласної ради Петро Книшук, Андрій Троценко і я рішуче відстоюємо спрямування коштів насамперед на берегоукріплення. Майже 300 тисяч гривень буде надано для оплати робіт у Княждворі. В селі Грушеві є два об’єкти, по одному з яких у профільної комісії обласної ради є питання щодо якості й обсягу фактичного виконання робіт, на які зафіксовано казначейську заборгованість.

-          Пане Олександре, поясніть, будь ласка, ситуацію.

Я хочу нагадати, що під час одного з візитів керівництва області до Коломийського району під сумнів була поставлена відповідність виконаних робіт витраченим коштам на берегоукріплення. Обсяг робіт на той момент, коли фіксувалася загальна кредиторська заборгованість навіть у нефахової людини викликав сумніви. Про ці кошти я не клопочу і за потреби попрошу, щоб цьому дали оцінку відповідні органи. Стосовно районного бюджету я десь розумію, що проблеми є, але я уже неодноразово вказував на те, що у нас за географічним принципом частина району, а саме Отинійський напрямок, ніби не в Коломийському районі. Наприклад, з обласного бюджету виключно за моїми ініціативами та наполяганням у цю частину району спрямовано 1 мільйон гривень на будівництво школи в селі Угорниках, 550 тисяч гривень – на ремонт даху дитячого садочку селища Отинія,  239 тисяч гривень – на ремонт у дитячому садку села Угорники, майже100 тисяч гривень – на проектно-кошторисну документацію для дитсадка у селі Лісний Хлібичин, 650 тисяч гривень – на очисні споруди у селі Коршів. Натомість з районного бюджету – нуль і в цьому році не планується. Може на наступний – перед виборами згадають?.. Щодо об’єктів, які я назвав, то вони є в офіційно виданих рішеннях обласної ради від 10. 06. 2011 року, а от ситуація з тим як відбувся розподіл коштів субвенції з державного бюджету, призначених на комунальні (сільські) дороги для мене незрозуміла. Спочатку кошти мали бути розподілені між населеними пунктами пропорційно до протяжності їх комунальних доріг. Дотримання цього принципу пообіцяли і голова ОДА і голова РДА, а потім «виявилось», що з округу Петра Книшука знято 189 675 гривень, з мого округу знято 83 081 гривень, а натомість ці кошти додали на округ Михайла Негрича. Коментувати цей факт на мою думку не має потреби, а люди свою позицію ще висловлять…

Ще один неприємний факт – це те, що набагато більша кількість сільських рад і селищних у Коломийському районі брали у цього року бюджетні казначейські позички для виплати заробітної плати вже в березні. Раніше цього не було, а якщо й було, то не в березні, не така кількість сільських рад і не на такі суми. Все це мене наштовхує на думку, що владі треба й варто менше їздити й обіцяти, щоб потім менше червоніти за невиконання своїх обіцянок. Необхідно раціональніше і відповідальніше використовувати наявні ресурси і більше дбати про громаду, яка чекає і обгрунтовано вимагає реального «покращення життя вже сьогодні»!

 

Оксана Островська для «Малакави»

Леся, 03.08.2011 11:08



Вибір редакції

Найпопулярніші новини