Олександр Сич прокоментував заяву Української партії щодо «нападів на калуську громаду» Івано-Франківською обласною радою

«Мене глибоко дивують такого роду заяви з боку Української Партії на адресу Івано-Франківської обласної ради. Усі звинувачення, висловлені цією політичною силою, є абсолютно безпідставними, надуманими та такими, що ображають честь та гідність як  керівництва обласної ради, так і абсолютну більшість депутатського корпусу Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання.

Одним із головних принципів діяльності обласної ради, і це підтвердила наша робота з початку каденції, є абсолютна відкритість, гласність, доступність, виваженість та взаємоповага. Івано-Франківська обласна рада ніколи не втручалася, не втручається і не дозволить собі втручатися в роботу Калуської міської ради чи будь-якого іншого органу місцевого самоврядування. З усією відповідальністю заявляю, що протягом часу мого перебування на посаді голови обласної ради Івано-Франківська рада діятиме виключно на підставі і в межах повноважень, передбачених чинним законодавством України. Чого, на жаль, не скажеш про деяких інших суб’єктів владних повноважень в області.

Прокуратурі Івано-Франківської області не завадило б дати належну оцінку заявам Калуської міської ради, що стосується погроз ігнорувати в майбутньому рішення Івано-Франківської обласної ради. Слід нагадати, що саме Українська партія має більшість депутатських мандатів в Калуській міській раді, а голова партії Ігор Насалик паралельно виконує й обов’язки Калуського міського голови. Відповідно, можна не сумніватися що такого роду випади на адресу Івано-Франківської обласної ради здійснювалися з відома і з подання саме Ігоря Степановича Насалика.

Що стосується звинувачень у несправедливому розподілі коштів обласного бюджету, ігнорування міста Калуша, то очевидно, що і голова міста Калуша, і депутатський корпус достатньо освічені, щоби не знати, що згідно українського законодавства виняткове право готувати проекти рішень з питань соціально-економічного розвитку, бюджету тощо належить обласній державній адміністрації.

Зокрема, стаття 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає, що саме місцева державна адміністрація здійснює підготовку та вносить на розгляд ради проекти програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань, забезпечує виконання рішень ради.

У відповідності до статей 17,18 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцева державна адміністрація окрім вище зазначених повноважень, забезпечує ефективне використання природних, трудових і фінансових ресурсів на відповідних територіях, складає і подає на затвердження ради проект відповідного бюджету, забезпечує його виконання, подає в установленому порядку до органів виконавчої влади вищого рівня пропозиції щодо обсягу коштів Державного бюджету України для їх розподілу між територіальними громадами тощо.

Окрім того, є Наказ міністра економіки України №367 від 04.12.2006 року, в якому чітко розписано в якому порядку має здійснюватися формування таких програм.

Але навіть це не головне. Очевидно, що отримавши той чи інший проект рішення, депутати обласної ради можуть внести в нього певні зміни. Однак, щоби їх вносити, слід мати відповідні пропозиції.

Я відповідально заявляю, що від початку діяльності нашої каденції, жодної пропозиції голови міста Калуша на ім’я голови обласної ради Олександра Сича, заступників,  депутатського корпусу щодо існуючих соціально-економічних проблем і потреби їх врахування у відповідних програмах не було. 

Окрім того, при голові Івано-Франківської обласної ради створено дорадчий орган – Консультативну раду. До її складу входять усі голови районних рад, а також усі голови міст обласного значення. Однак, пан Насалик відмовився увійти до складу цієї ради, доручивши відповідне письмове повідомлення написати своєму заступнику Олександру Челядину.

В той же час напередодні останньої сесії, яка розглядала питання пооб’єктного розподілу бюджету розвитку, керівництво обласної ради провело консультації з усіма головами районних  рад, щоб ще раз уточнити, які проблеми в їхніх адміністративно-територіальних одиницях слід врахувати в першу чергу. Єдина пропозиція, яка надійшла з міста Калуша – це пропозиція від пані депутата Оксани Табачук і вона була врахована у відповідному рішенні обласної ради.

Виходячи зі сказаного, заяву Української партії слід розглядати, як голослівний, необґрунтований, передвиборчий популізм.”

 Прес-служба обласної ради

Леся, 20.06.2011 12:58



Вибір редакції

Найпопулярніші новини