На Прикарпатті СБУ передала до суду кримінальні справи щодо незаконної реалізації спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації

Останнім часом Управлінням СБ України у Івано-Франківській області фіксується зростання кількості випадків незаконного придбання та збуту спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Незаконна відеозйомка та прослуховування порушують основне гарантоване Конституцією право людини на невтручання в особисте життя. Винятки можуть бути встановлені лише судом з метою запобігти злочинові чи з'ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Управлінням СБУ в Івано-Франківській області порушено кримінальну справу за ст. 359 Кримінального кодексу України стосовно приватного підприємця з Івано-Франківська, який продавав спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації у власному магазині, не маючи відповідної ліцензії на цю діяльність. Співробітники СБУ вилучили у нього 4 кулькові ручки з вмонтованими мініатюрними відеокамерами та 26 дротових мікрофонів з підсилювачем.

Мешканець Коломиї налагодив контрабанду спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації з-за кордону. Мініатюрні відеокамери з USB-портами, замасковані під кулькову ручку, брелок для ключів від автомобіля, запальничку, чоловічий годинник, а також засіб дистанційного прослуховування – GSM-мікрофон, – такий асортимент товарів був незаконно переміщений ним в Україну для подальшого збуту. Кримінальну справу стосовно громадянина порушено за ст. 27 ч.3, ст. 201 (організація контрабанди спеціальних технічних засобів негласного отримання  інформації) та за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання або збут спеціальних технічних засобів негласного отримання  інформації, вчинені повторно).

На даний час обидві кримінальні справи передано до суду. На розслідуванні знаходиться інша кримінальна справа про вчинення подібних злочинів.

СБУ звертає увагу громадян на те, що відповідно до Закону України Про оперативно-розшукову діяльність, використання спеціальних технічних засобів в Україні дозволяється тільки оперативним підрозділам, зазначеним у ст. 5 цього Закону. Розроблення, виготовлення і реалізація спеціальних технічних засобів можуть здійснюватися лише для цих підрозділів і лише суб’єктами, які отримали відповідну ліцензію.

Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, передбачені ст.359 Кримінального кодексу України, тягнуть за собою покарання від значного штрафу (60 тисяч гривень) до позбавлення волі на термін до десяти років (якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам чи інтересам громадян, держави або юридичних осіб). Контрабанда, тобто незаконне переміщення спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Прес-група Управління СБ України в Івано-Франківській області.

Леся, 26.04.2011 11:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини