Експерти не можуть визначитися, що для Палацу Потоцьких необхідніше: реставрація чи реконструкція

16 квітня в Україні відзначали День захисту культурної спадщини. У Івано-Франківську таких памяток є безліч, та все ж зруйновані стіни знаменитого Палацу Потоцьких краян хвилюють найбільше.

«Необхідно в повному обємі відновити Палац Потоцьких, тому що Івано-Франківськ – європейське місто. А не кожне місто в Європі може похвалитися наявністю палацу», - говорить спеціаліст відділу захисту культурної спадщини Андрій Давидюк.

Правда, наразі експерти не можуть визначитися, що краще для Палацу – реставрація чи його повне відновлення.

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігоря Панчишина, одразу важко сказати, що найбільш доцільно проводити реставрацію чи реконструкцію. Спершу необхідно провести дослідження, щоб знати, що робити далі. «Розтин покаже»,- додає експерт.

«Справа в тому, що Палац Потоцьких має господаря. Між ним та обласним управлінням культури укладена угода, згідно якої господар зобовязаний підтримувати культурну памятку у належному стані. Оскільки, ця умова не дотримується, будуть застосовуватись штрафні санкції», — говорить Ігор Панчишин.

За його інформацією, до 350-ліття Івано-Франківська буде проведена реставрація брами Палацу Потоцьких. Для реставрації будуть залучені кошти, що отримані два роки тому від Кабінету Міністрів України та кошти місцевого бюджету.

Загалом в Івано-Франківську налічується 555 культурних памяток та 5 памяток національного значення, що перебувають під контролем Кабінету Міністрів України. Також є приватизовані пам’ятки культурної спадщини. Експертам не зовсім подобається приватизація культурних памяток, але з цим нічого не вдієш.

«На це є розпорядження Кабінету Міністрів України, в якому встановлений перелік культурних пам’яток, які заборонено приватизовувати. В Івано-Франківську таких пам’яток лише вісім», — говорить Ігор Панчишин.

Фото: Світлана Іванків

Леся, 20.04.2011 12:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини