На Прикарпатті 9 травня – День пам’яті

Сьогодні депутати Івано-франківської обласної ради своїм рішенням заборонили в області 9 травня використовувати символіку неіснуючої держави та вивішувати на державних установах червоних прапорів. Також було прияйте звернення до Верховної Ради та Президента України з вимогою припинити дію Закону України, який дозволяє масове використання радянської символіки при відзначенні 9 травня.

Процес обговорення звернення обласної ради був бурхливим. Голова обласної ради Олександр Сич відзначив, що стало відомо, що народні депутати від КПУ, Блоку Литвина та Партії регіонів внесли в парламент законопроект, яким пропонується узаконити вивішування червоних прапорів. Як зазначив Олександр Сич, цей законопроект порушує ст.20 Конституції України та є «проявом лакейського вислужування перед Кремлем».

За його словами, війна забрала десятки мільйонів життів, тому він пропонує вшанувати всіх ветеранів, не залежно від того, на якій стороні вони воювали. «Особливу шану віддаємо воякам Української повстанської армії, яка єдина воювала за створення української держави», — сказав Олександр Сич.

Також він відзначив, що днем перемоги для українського народу є День незалежності – 24 серпня.

Депутати обласної ради запропонували відслужити памятний молебень за всіма полеглими у Другій світовій війні, а мешканців краю закликали «проігнорувати блюзнірські паради і так звані, урочистості».

«Цей день є Днем перемоги російської держави. Хто хоче святкувати свята іншої держави, нехай святкує, але не змушує всіх їх святкувати», — відзначив Олександр Сич.

Депутати із блоку «Удар» запропонували назвати 9 травня не просто Днем памяті, як запропоновано, а Днем памяті і примирення, проте депутати не підтримали таку пропозицію.

«Примирення може бути тільки тоді, якщо між нами буде вирішено земельне питання. Вони (комуністи) не хочуть, що ми по цій землі ходили, а ми хочемо, щоб вони у цій землі лежали. Якщо буде вирішено це питання, ми порозуміємося», — відзначив депутат обласної ради від фракції «Свобода».

Крім того, була підтримана пропозиція голови фракції «Батьківщина» Юрія Романюка голосувати в поіменному режимі, і щоб прізвища усіх депутатів, які не підтримали рішення, були опубліковані у всіх ЗМІ.

Перед голосуванням голова ОДА Михайло Вишиванюк зазначив: «Я проти комуністичних прапорів і за те, щоб був День перемоги. День перемоги — це День перемоги, його ніхто не відмінить, тому в голосуванні участі не беру».

Слід за ним відмовилися брати участь у голосуванні і ті депутати із фракції Партії регіонів, які були присутні в сесійній залі

Підтримало рішення 80 депутатів, «проти» - нуль, утримався один депутат.

Леся, 15.04.2011 17:11



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини