В Івано-Франківську горів військовий аеродром

На аеродромі сумісного базування військовослужбовців 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації та цивільної авіації сталась надзвичайна подія: між злітними смугами летовища загорілась суха трава.

Сигнал про появу на аеродромі диму надійшов на пульт чергового військової частини приблизно о 14-й годині. Відразу ж по тривозі були підняті і виїхали на місце події дві пожежних автоцистерни з пожежного взводу старшого лейтенанта Андрія Гавриляка. Вогонь на летовищі – справа небезпечна і підступна. Буквально за кілька хвилин з тоненької смужки диму в небо піднімалась вже чимала хмара. Тому військові пожежники, не гаючи часу, розпочали локалізовувати місце загоряння та тушити сам осередок вогню.  Накривши площу «водяною гарматою», вони розгорнули брансбойти  і почали заливати спеціальним розчином язики полум’я. Та вітер, що постійно дме на аеродромі, вніс свої корективи. І вогонь почав просуватись до місць зберігання техніки  та службових споруд аеродрому.  На допомогу пожежним прибув склад чергового підрозділу. Без метушні, вишикувавшись вздовж лінії просування вогняної стихії, хлопці лопатами і спеціально підготовленими для гасіння пожеж швабрами почали збивати полум’я, не даючи йому наблизитись до важливих та небезпечних об’єктів.

Вогонь не збирався здаватись так просто і час від часу спалахував на тих ділянках, де його вже нібито було погашено. За годину впевненого протистояння вогню і пожежників небезпеку було повністю ліквідовано. Військовослужбовців, які брали участь у гасінні, відразу ж на аеродромі оглянув черговий лікар. На щастя, ніхто з них не потребував медичної допомоги.

«Ситуація не була критичною і важкою, хоча була неприємною для всіх нас , - підсумував командир 197-ї авіаційної бази Сергій Куляс. – Загоряння сухої трави час від часу трапляється будь-де. Це ми можемо бачити і на селянських подвір’ях, і просто на кинутих сільгоспполях. Тому ми повністю готові до таких неприємних випадків. Пожежний взвод, який є у штаті нашого гарнізону, проводить постійний вишкіл з гасіння подібних пожеж. Крім цього, з особовим складом, що заступає до чергових підрозділів, проводяться окремі тренування з локалізації загорянь. Зрештою, все було видно цього разу.  Всі підрозділи – від спостереження до пожежників – діяли чітко та злагоджено. Не допущено ні втрати майна, ні травмування особового складу. Я вважаю, що зі своїм завданням усі впорались якісно, а головне – вчасно».

 За словами офіцера, всі військовослужбовці, які брали участь у гасінні пожежі , по прибуттю в частину мали можливість помитись у бані та переодягнутись у чисту білизну. А тих, хто особливо відзначився під час ліквідації вогню, буде заохочено командуванням частини. Також кілька днів за всіма пожежниками та військовослужбовцями чергового підрозділу буде здійснено посилений медичний нагляд.

На даний момент з факту загоряння проводиться службове розслідування, яке має прояснити, яким чином загорілась суха трава летовища. І на основі цих висновків військовими авіаторами буде розроблено алгоритм дій стосовно запобігання подібних випадків у майбутньому.  Потрібно наголосити, що технічний персонал аеродрому, власне як і льотчики, так і механіки літаків – люди з надзвичайно розвинутим почуттям відповідальності. Адже вони під час кожних польотів стикаються з тим, що найменша дрібничка і найменша помилка може коштувати надто дорого. Тому версія про необачно кинутий посеред поля недопалок вважається найменш імовірною.

«Суха  трава може спалахнути навіть від забутої пляшки з водою, яка під прямим сонячним промінням може стати своєрідною лінзою, – пояснив начальник Служби пожежної безпеки Західного територіального управління пожежної безпеки майор Микола Дречевич. – Зараз на Прикарпатті стоїть суха сонячна погода, тож я прошу бути всіх надзвичайно уважними і обережними. Причому не лише під час служби, але й виїжджаючи, скажімо, на пікнік чи відпочинок. Пам’ятайте, що після зими залишилось чимало сухостою, і треба не так вже й багато, щоб  відпочинкове багаття перетворилось у велику біду».

Протягом кількох наступних днів поле, на якому відбулось загоряння, буде перевірятись черговими щокілька годин –  як  удень, так і вночі. І хоча комунікації аеродрому не були ушкоджені, відповідні технічні служби проведуть тестування всіх приладів, що відповідають за навігацію, а також за злет і посадку літаків на аеродромі Івано-Франківськ.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Леся, 01.04.2011 09:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини