Юлія Тимошенко: Команда Януковича скуповує найдорожче – українські землі

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко попереджає про небезпеку монопольної купівлі землі сільськогосподарського призначення через відсутність в Україні необхідної законодавчої бази у сфері земельних відносин після скасування мораторію на продаж землі.

"Сьогодні ці люди, які прийшли до влади, розпочинають приватизацію, торгівлю сільськогосподарською землею. Це дорожче, ніж всі заводи, які вони продали на початку 90-х років, забрали. Наша земля за самими скромними підрахунками коштує до 400 мільярдів доларів. Вони зараз хочуть ці паї скупити за безцінь у тих самих селян, зробити землю товаром, але не таким, який підтримує наших фермерів, наші середньої потужності сільські господарства, а це знову буде скупка монопольна", - сказала Юлія Тимошенко у понеділок ввечері в ефірі телеканалу ICTV, повідомляє її персональний сайт.

Лідер партії "Батьківщина" вважає, що зараз відсутні умови та механізми, за яких фермери можуть викупити землю.
 
"Наші селяни, які знекровлені, – не конкуренти тому капіталу, який прийде купувати землю. Вони не зможуть її викупити, якщо з іншого боку будуть виходити монополізовані, в тому числі, і достатньо олігархизовані структури", - додала вона.

Юлія Тимошенко не виключила, що саме через бажання найскоріше відкрити земельний ринок саботується підготовка весняно-польової кампанії.
 
"Коли селяни задають питання, чому ця посівна валиться, не кредитується, не забезпечується дизельним пальним і добривом, нуль уваги, завалено все - зараз треба отримати, як колись підприємства-банкрути, так сьогодні потрібно селян отримати банкрутами і просто взяти їх за безцінь", - припустила лідер партії "Батьківщина".

Екс-прем'єр зазначила, що 70% продовольчої сільгосппродукції виробляється на сільськогосподарських подвір’ях, тому дуже важливо забезпечити доступ селян до торгівельних місць для реалізації їхнього товару без посередників. Юлія Тимошенко нагадала, що за часів її прем’єрства було затверджено програму зі створення обслуговуючих кооперативів.

"Самі селяни об'єднуються в кооператив, держава забезпечує їм стартовий капітал, і вони доставляють продукцію безпосередньо до споживача – без консервантів, без добавок і по ціні мінімум вдвічі нижче. Сьогодні нашу цю програму відхилили, знову повернулися до перекупників", - пояснила Юлія Тимошенко.
Леся, 29.03.2011 13:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини