ЗМІ: офіційна інфляція не відповідає дійсності

Споживчі ціни минулого місяця, як доповідають офійійні статисти, виросли всього лише на 0,9%, що навіть менше, ніж інфляція в січні - 1,0%.

Зростання цін на продукти харчування таке мале, що офійійна статистика його просто не помічає всього на 0,3%. Житлово-комунальні послуги, яка каже Уряд виросли - лише на 4,6%, а пальне - усього на 4,3%.

При цьому, як виголошують урядовці,  інфляція в річному вимірі - до лютого минулого року - навіть знизилася в порівнянні із січневим значенням (8,2%) - до 7,2%.

Об’єктивна реальність ринків і супермаркетів стверджує абсолютно протилежне. Цю саму разючу протилежність офіційних цифр і реального життя підкреслюють аналітики ділових видань України. Наприклад, газета «Дело», яку не можна звинуватити в жодній політичній ангажованості, надає статистику цін по групам товарів.

Молочні продукти за даними аналітиків «Дела» подорожчали за минулий рік на 20-150%. Держкомстат Азарова каже, що молоко подорожчало в лютому до лютого минулого року тільки на 5,8%, сир і сир - на 5,4%, вершкове масло на 12,7%. Кому тут вірити кожен знає по власній кишені.

Далі згадане видання пише, що овочі подорожчали за рік  у середньому на 40%. Але Уряд дає нам цифру дорожчання овочів за рік всього на мізерних  1,2%.

Аналогічна картина по фруктах. «Дело» повідомляє, що вони подорожчали за рік також на 40%. Офіційна ж статистика говорить,  що тільки на 9,2%.
Картопля реально подорожчала, на думку експертів видання, на 30%. А Держкомстат затверджує, що всього на 9,1%.

Соняшникова олія зросла в ціні, як вказує «Дело», на 31%, тоді як вітчизняні статисти «угледіли» його подорожчання лише на 17,9%.

Кондитерські вироби стали за рік дорожче на 20-40%, але Держкомстат повідомляє, що борошняні кондитерські вироби підвищилися в ціні на 9,4%.
Леся, 10.03.2011 13:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини