У Держбюджеті-2011 має бути встановлений реальний прожитковий мінімум - профспілки

Національний форум профспілок України звернувся до уряду з вимогою, при підготовці до прийняття бюджету на 2011 рік, розраховувати прожитковий мінімум відповідно до рівня нинішніх цін, повідомляє прес-служба НФПУ.

У профспілках наголошують, що нинішній прожитковий мінімум не враховує підвищення цін на газ та житлово-комунальні послуги, зростання цін на продукти харчування, а, отже, не може у повній мірі забезпечити потреби на медичне обслуговування, освіту та утримання дітей.

Тому, НФПУ наполягає на впроваджені нових розрахунків прожиткового мінімуму, які б відповідали підходам до ціноутворення, які використовує сам же уряд.

«Якщо цього не буде зроблено, то можна говорити про використання урядом подвійних стандартів, - наголошує голова НФПУ Мирослав Якібчук. – Адже, з одного боку, Кабінет Міністрів розраховує та впроваджує нові, підвищені ціни та тарифи, розуміючи, що росте інфляція, однак у цей же час, відштовхується від прожиткового мінімуму старого зразка. Такий підхід є несправедливим, політично та юридично неправильним».

Як відомо, сьогодні офіційний прожитковий мінімуму в Україні становить 888 грн.. У проекті держбюджету на 2011 рік розмір прожиткового мінімуму закладений на рівні 941 грн.. За незалежними від уряду підрахунками профспілок, реальний розмір прожиткового мінімуму відповідно до справжніх нинішніх цін в Україні на товари та послуги становить не менше 2356 грн..

До 15 вересня Кабінет Міністрів повинен подати на розгляд Верховної ради проект бюджетної резолюції. Однак, урядовий розрахунок основних макропоказників здійснений на старій базі, а тому не враховує нинішнього рівня цін в Україні.

 

Леся, 15.09.2010 14:49



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини