В Україні назрівають революційні настрої — данні соціологічного опитування

Згідно з проведеним у грудні 2010 року Соціологічною групою «Рейтинг» дослідженням, майже 45% опитаних громадян погодились з тезою, що в Україні назрівають революційні настрої, з них 13% однозначно так вважають і 31% швидше погодились, ніж не погодились.

У свою чергу 41% опитаних не згодні з тезою, що в Україні назрівають революційні настрої, з них 11% однозначно не погодились і 30% швидше не погодились. 15% опитаних не визначились з даного питання.

Найбільше згодні з тезою, що в Україні назрівають революційні настрої на Заході і в Центрі України, зокрема 73% прихильників Свободи, 67% - Батьківщини, 59% - Фронту змін та 55% - партії «УДАР» В.Кличка. Більше не погодились з тезою, ніж погодились мешканці Півночі, Сходу, Донбасу і Півдня, зокрема, найбільше прихильники Партії регіонів, КПУ та Сильної України.

Більш як третина опитаних громадян (37%) вірять, що вже в найближчий час революційні настрої можуть вилитися у масові акції протесту на зразок подій листопада 2004 року.

Не вірять в це 46% опитаних. 17% респондентів не визначились з даного питання.

Найбільш радикально налаштовані прихильники Батьківщини (58% вірять в повторення подій 2004), Свободи (56%) та Фронту змін (52%), відповідно найбільше це мешканці Заходу та Центру України.

Найменше вірять в те, що революційні настрої можуть вилитися у масові акції протесту на зразок подій листопада 2004 року виборці Партії регіонів (23%). Примітно, що мешканці Донбасу (33%) більше вірять в радикалізацію ситуації, ніж опитані на Півдні (30%) та Сході (28%).

Варто зазначити, що опитаних, які категорично впевнені у радикалізації протестів, вдвічі менше за тих, які це швидше припускають. Загалом лише кожен десятий українець впевнений, що в Україні однозначно назрівають революційні настрої і вони в переважній більшості однозначно вірять в те, що ці настрої можуть вилитися у масові акції протесту на зразок подій листопада 2004 року. Зокрема, це майже кожен п’ятий прибічник Батьківщини та Фронту змін, кожен четвертий – Свободи.

Більшість опитаних (47%) переконані, що такі масові акції протесту в Україні скоріше можливі на  соціальному ґрунті (протести, викликані низьким рівнем життя і т.д.) і лише 7% - на національному (протести, викликані потуранням національних інтересів і т.д.). Ще чверть вважають, що протести можливі як на соціальному, так і на національному ґрунті однаково. Кожен п’ятий не зміг відповісти на запитання.

Найбільше припускають протести на соціальному ґрунті мешканці Півночі (передусім це мешканці Києва, які мали можливість слідкувати і брати участь у нещодавніх протестах підприємців) – 56%, Сходу – 52% та Центру – 51%. Найменше – мешканці Заходу (39%), де більш як третина опитаних припускають протести як на соціальному, так і на національному ґрунті однаково. Протести на національному ґрунті найбільше очікують мешканці Півдня (вдвічі частіше, ніж у будь-якому іншому регіоні). На Півдні, очевидно, маємо справу з проявом певного «ідеологічного страху». 

У можливість протестів на соціальному ґрунті найбільше вірять прибічники Фронту змін, Батьківщини, Сильної України та Партії регіонів, найменше – прибічники Свободи, половина з яких вважають, що протести можливі як на соціальному, так і на національному ґрунті однаково.

Майже третина опитаних (31%) вважають, що очолити протестний рух в Україні у випадку таких масових акцій могла б Ю.Тимошенко, 15% - А.Яценюк, 14% - О.Тягнибок. Також називались, але рідше,  В.Кличко (5%), В.Ющенко (2%), А.Гриценко (2%) і т.д. Чверть опитаних переконані, що такий протестний рух не здатен очолити жоден  з наведених вище політиків.

Ю.Тимошенко в якості можливого лідера протестного руху найчастіше називали на Півночі (41%), Донбасі (38%), Заході (32%) та в Центрі (30%); А.Яценюка – на Заході (21%) та в Центрі (21%); О.Тягнибока – на Заході (27%) та Донбасі (19%). 

Ю.Тимошенко найчастіше називали прибічники власне Батьківщини та партії «УДАР», а також Сильної України та Партії регіонів.  А.Яценюка – прибічники власне Фронту змін та Свободи, О.Тягнибока – прибічники власне Свободи та Фронту змін.

Переважна більшість опитаних (60%) вважають протести підприємців щодо нового Податкового кодексу, зокрема, які відбувались на Майдані Незалежності у Києві, акцією протесту громадян проти дій влади, яка не пов’язана з політикою. Разом з тим майже чверть (22%) – більше політичною акцією. Не визначились з даного питання 18% опитаних.

Акцію протесту підприємців щодо нового Податкового кодексу визнали переважно неполітичною у кожному з регіонів України. Найбільше громадян, які не пов’язують протести підприємців з політикою, зафіксовано на Півночі (73%), зокрема у Києві, де власне і відбувались ключові події, а також в Центрі (69%).

Разом з тим майже третина прихильників Сильної України та Партії регіонів визнали ці протести більше політичною акцією.

 


Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження: 11 – 18 грудня 2010 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Леся, 23.12.2010 10:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини