Ситуацію з виборами в Івано-Франківську певним чином вирішили жінки, які голосували за Анушкевичуса — соціологічна група «Рейтинг»

31 жовтня 2010 року Соціологічна група «Рейтинг» провела місцевий екзит-пол «ГАЛИЧИНА-2010». Опитування виборців на виході з виборчих дільниць у день голосування проводилося у Львові, Івано-Франківську та Тернополі. На екзит-полі в день виборів працювало близько 250 фахівців, у т.ч. майже 200 інтерв’юерів. Загалом на 96 дільницях було опитано понад 7700 виборців.

Варто констатувати, що під час проведення екзит-полу «ГАЛИЧИНА-2010» не було зафіксовано випадків відмови керівників виборчих дільниць у проведенні опитування. Усі бригади розпочали і закінчили свою роботу згідно з погодженим графіком.

Особливістю цьогорічного екзит-полу, і це фіксують усі соціологічні компанії, які проводили опитування у Львові, Тернополі та Івано-Франківську, є велика кількість відмов респондентів давати відповіді інтерв’юерам. На окремих дільницях кількість відмов доходила до 40% при стандартних 15-20%. Ця ситуація певною мірою є наслідком нагнітання політичної ситуації напередодні виборів, а також реакцією громадян на певні «інформаційні війни», які велись в окремих ЗМІ проти екзит-полів.

Попри все усі екзит-поли, які були оголошені у Львові, Тернополі та Івано-Франківську відбулися і збіглися у своїх результатах. Єдиним незначним виключенням став Івано-Франківськ, де за даними компанії Research & Branding Group перемогу здобував кандидат Юрій Соловей, а за даними Соціологічної групи «Рейтинг» - Віктор Анушкевичус. Саме останній, в результаті офіційного підрахунку, і був обраний мером Івано-Франківська.

Варто зазначити, що результати усіх екзит-полів, які проводились у Львові, Івано-Франківську та Тернополі, збігаються між собою щодо виборів партій, проте за окремими позиціями відрізняються від офіційних результатів.

Передусім йдеться про ВО Свободу, яка за даними усіх екзит-полів на виборах міської ради Львова, Тернополя і Івано-Франківська отримала підтримку понад 30% виборців, тоді як за даними місцевих ТВК на 6% менше.

По решті позицій відхилення між офіційними даними і екзит-полами, як правило, в межах статистичної похибки. Певним виключенням є лише Тернопіль, де офіційний результат Партії регіонів, а також кандидата від цієї партії на посаду міського голови перевищив результат екзит-полів на 4-5%.

ДЕМОГРАФІЧНА СТРУКТУРА ВИБОРЦІВ ПАРТІЙ

На цих місцевих виборах «проти всіх» голосували переважно чоловіки та молодь (18-29 років).

Більш активними на цих виборах були люди старшого і похилого віку. Тоді як значна частина молоді (щонайменше чверть) не голосували, що в результаті вплинуло на підсумкову явку виборців. 

Згідно з результатами екзит-полу у структурі виборців ВО Свободи переважають чоловіки. Порівняно з результатами усіх попередніх досліджень у структурі виборців ВО Свободи значно зросла кількість людей старшого віку – як правило, це перетоки колишніх прихильників В.Ющенка та Ю.Тимошенко.

Також найбільше чоловіків у структурі виборців Народного Руху. У свою чергу Наша Україна, а також партія «За Україну!» (Тернопіль) орієнтовані переважно на жінок.

Наймолодший електорат мають партії «ПОРА» та «УДАР В.Кличка».

У структурі прихильників Фронту змін значна частина молоді, але переважають виборці середнього віку. Також серед них значна кількість жінок. Схожий електорат у Третьої сили (Івано-Франківськ).

Найстарший електорат у Партії регіонів та Нашої України, а також у Республіканської Християнської Партії (Львів).

Цікаво, що у Львові і Тернополі за Партію регіонів передусім голосували жінки, а у Івано-Франківську чоловіки.

ДЕМОГРАФІЧНА СТРУКТУРА ВИБОРЦІВ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ МІСЬКИХ ГОЛІВ

Серед лідерів мерських перегонів у Львові молоді найбільше у структурі виборців у А.Садового, найстарших – у Ю.Михальчишина та В.Гірняка. Жінки переважно підтримали А.Садового та В.Гірняка, чоловіки –  Ю.Михальчишина.

У Тернополі чоловіки найбільше підтримали С.Надала та В.Лило, жінки – В.Чубака, П.Гоча та Р.Заставного. Найстарші голосували за С.Надала та П.Гоча, молодь – за В.Чубака.

В Івано-Франківську чоловіки переважно підтримали Р.Марцинківа, В.Балагуру та Ю.Солов’я. Жінок найбільше у структурі виборців В.Анушкевичуса.

Цікаво, що згідно з оперативними даними з Івано-Франківського екзит-полу станом на 11-00 годину чоловіки були більш активні, ніж жінки. У результаті Ю.Соловей випереджав В.Анушкевичуса на більш ніж 3%. Близько обіду демографічна структура виборців дещо вирівнялась як і вирівнялись позиції двох конкурентів, проте, після обіду жінки були більш активні, в результаті станом на вечір В.Анушкевичус вже лідирував. Таким чином ситуацію з виборами в Івано-Франківську певним чином вирішили жінки.

Молодь передусім підтримала В.Балагуру та Ю.Солов’я. Старші проголосували за Р.Марцинківа та В.Бойчука, виборці середнього віку – І.Прокопіва.

Варто зазначити, що за три тижні до виборів Соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження електоральних симпатій мешканців Івано-Франківська. Згідно з результати цього дослідження лише 31% опитаних мешканців міста були задоволені діяльністю чинного міського голови В.Анушкевичуса, 64% вважали, що буде краще, якщо місто очолить нова людина.

Впевненим лідером виборчих перегонів на той момент був Ю.Соловей  (понад 30%).

Ключовою причиною перемоги В.Анушкевичуса на виборах стало розмивання опозиційного до діючого міського голови електорату. Зокрема, кандидати Ю.Соловей, Р.Марцінків та І.Прокопів в сумі набрали майже вдвічі більше, ніж переможець виборів (47% проти 27%).

Таким чином ситуація на цих виборах у Івано-Франківську багато у чому повторила останні вибори у Києві, де через відсутність єдиного кандидата від опозиції перемогу на виборах мера Києва отримав Л.Черновецький.

 

Леся, 10.11.2010 11:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини