У "Карпатнафтохімі”одне виробництво вже запрацювало

Світова практика не знає випадків запуску складних нафтохімічних виробництв після більш як дворічного простою установок. Піонером у цій справі нещодавно став колектив калуського підприємства – ТОВ „Карпатнафтохім”, який наразі успішно складає екзамен з процесу поетапного пуску своїх виробництв, що не працювали такий тривалий період.

 

Зранку 10 вересня запалали факельні установки на виробництві етилену і поліетилену, а вже о 16.30 цього ж дня тут констатували: в реакторі без ускладнень пройшла реакція полімеризації етилену, установка з виробництва поліетилену запрацювала. Удосвіта 11 вересня було одержано й перший товарний поліетилен.

 

– Згідно з розробленою технологією пуску виробництва етилену і поліетилену, – пояснює його начальник Микола Ковальчук, – спочатку ми забезпечували запуск саме поліетиленової установки. Це було пов’язано з тим, що виробництво вінілхлориду і каустичної соди ще було нездатне приймати етилен, бо продовжує готуватися до пуску. Тому трохи швидше пускалась поліетиленова установка, щоб можна було подавати туди в технологічний процес етилен, вироблений на етиленовій установці.

 

– Пуск етиленової установки пройшов так само успішно, як і поліетиленової?

 

– Від початку приймання сировини, коли на виробництві етилену і поліетилену запалали факельні установки, до одержання продукту високої якості нам вистачило практично однієї добу. За такий короткий термін не завжди й раніше вдавалося запускати установки після їх зупинок на один місяць для проведення необхідного капітального ремонту технологічного обладнання та інших запланований робіт. На це, як правило, витрачалося 2-3 доби. Тому в даному випадку, коли простій виробництва тривав понад два роки, виведення його з тривалого неексплуатаційного стану в робочий режим за період часу, протягом якого Земля робить один оберт навколо своєї осі, не назвати успіхом було б недоречно.

 

Колектив виробництва чітко і з високою якістю забезпечив виконання складного й дуже відповідального завдання. Посприяла цьому й відповідально та на належному рівні проведена підготовка до пуску поліетиленової й етиленової установок. Також значно прискорив процес запуску поліетиленового виробництва відповідний каталізатор, який на наше замовлення був вироблений у Будьоннівську колегами з підприємства "Ставролен". Після подачі його в реактор реакція полімеризації етилену відбулася всього за 40 хвилин. Ніколи раніше, коли запускалася поліетиленова установка після зупинки, так швидко реакція в реакторі не починалася.

 

Сьогодні дві установки працюють в нормальному технологічному режимі, продукти виробляються і невдовзі вже будуть відвантажуватися споживачам.

 

– Поліетилен, що виробляється, очевидно, буде весь реалізовуватися. А інші продукти переробки піролізної сировини?

 

– З пуском у ТОВ "Карпатнафтохім" виробництва вінілхлориду, а також нових виробництв ХіКС-М і ПВХ-С реалізація етилену не планується, оскільки весь обсяг цього продукту (проектна потужність етиленової установки становить 250 тис. тонн в рік – авт.) використовуватиметься в якості сировини в технологічних процесах нашого підприємства. Можливий продаж лише надлишків етилену, якщо вони утворюватимуться, шляхом транспортування цього продукту етиленопроводом в Угорщину на Тисайський хімкомбінат. А поліетилен, пропілен, бензол, різні фракції, піролізна смола – все це продаватиметься споживачам як в Україні, так і за її межами.

 

– Скільки на сьогоднішній день працює печей піролізу етиленової установки?

 

– Зараз задіяні в роботу п’ять із наявних дев’яти печей піролізу. Але використовувати в процесі виробництва етилену всі дев’ять печей немає потреби. Стільки багато печей піролізу німецькою фірмою Linde, за проектом якої збудовано та задано в експлуатацію в 1986 році олефіновий завод, було передбачено для їх роботи виключно на дизельному паливі. І це тоді себе виправдовувало. Але з приходом наприкінці 2000 року до Калуша компанії "ЛУКОЙЛ", за участю якої було створене наше підприємство, ми поступово почали використовувати для переробки не тільки дизпаливо, а й прямогонний берзин та зріджені гази, збільшуючи їх частку в загальному обсязі переробки піролізної сировини. Для цього на виробництві було проведено реконструкцію окремих печей піролізу та вузлів, вдосконалено технологічні схеми тощо. Відповідно постійно домагалися збільшення виходу етилену і пропілену з однієї тонни переробленої сировини. Водночас економилися кошти на закупівлю дорогого дизельного палива.

 

– З цією метою на виробництві, яке очолюєте, було реалізовано й перший важливий інвестиційний проект компанії "ЛУКОЙЛ", пов’язаний з будівництвом і введенням в дію установки гідрування фракції С45?

 

– Установка, про яку мова, була здана в експлуатацію в жовтні 2005 року і за період її роботи до зупинки в 2008 році виробництв "Карпатнафтохіму" дозволила зменшити кількість привізної піролізної сировини, яку треба було б закупити, на 207,8 тис. тонн. Економічна ефективність установки гідрування фракції С45 за перший рік її експлуатації склала майже 36 млн. доларів США.

 

Варто також сказати, що водночас з пуском виробництва етилену і поліетилену впроваджено і важливий інвестиційний проект компанії "ЛУКОЙЛ" на поліетиленовій установці. Тут запрацювала установка утилізації сірчано-лужних стоків. Введення її в експлуатацію дозволить зменшити у три рази витрати на утилізацію сірчано-лужних стоків, уникнути їх транспортування залізничними цистернами та використовувати існуюче обладнання стадії моноетаноламінової очистки пірогазу, яке було законсервоване.

 

– Миколо Григоровичу, а як виглядає ситуація з постачанням сировини для виробництва етилену і поліетилену?

 

– На сьогоднішній день всі проблемі питання з постачання піролізної сировини вирішені. Дизпаливо надходить по продуктопроводу "Дрогобич – Калуш", прямогонний бензин і зріджені гази постачаються в залізничних цистернах, ємності піролізної сировини заповнені. Створено запас сировини приблизно на десять днів роботи виробництва.

 

– А на яких, до речі, навантаженнях воно зараз працює?

 

– Згідно з доведеними завданнями на третій і четвертий квартал поточного року, загальна завантаженість етиленової установки повинна становити 80 відсотків її проектної потужності. До такого режиму роботи виробництво зараз доводимо. Ну а потужності поліетиленової установки намагатимемося завантажити максимально.

 

У день розмови з Миколою Ковальчуком я побував й на поліетиленовому виробництві. Там повним ходом вже йшов процес виробництва поліетилену, злагоджено і без збоїв працювали екструдерна і фасувально-пакувальна машини. Гранульовуваний поліетилен марки НХF4810Н фасувався і пакувався у 25-кілограмові поліетиленові мішки з товарною маркою ТОВ "Карпатнафтохім".

 

– За добу виробляємо до 300 тонн товарного поліетилену, – констатував начальник цеху з виробництва галоїдопохідних етилену, їх полімерів і співполімерів Микола Шпарій. – Процес виробництва проходить нормально, рівень якості випущеної продукції – високий. Надіємося, що невдавзі вже почнемо вантажити поліетилен у залізничні вагони і відправляти до його споживачів.

 

Василь Ткачук

Леся, 20.09.2010 14:36



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини