В Івано-Франківську встановлять пам’ятник жертвам Чорнобиля? Архітектура вперто саботує його спорудження — Кайдаш

Івано-Франківським - єдиний обласний центр, де немає пам’ятника жертвам Чорнобиля. Епопея із його спорудженням триває уже не один рік, але поки є лише освячене місце для спорудження пам’ятника по вулиці Незалежності 46.

 

«Кілька років тому виникла потреба встановлення такого пам’ятника, коли ми побачили, що прикарпатські чорнобильці починають масово вмирати, — зазначає голова координаційної ради громадських чорнобильських організацій Надія Кайдаш, — Вмирали вони від різних хвороб, але причина у всіх була одна - радіація. Крім того, у всіх обласних центрах влада якось відразу прийняла заклик до необхідності спорудження пам’ятника жертвам Чорнобиля. У нас в місті також спочатку все було добре - виділили місце у парку Княгинин. Ми туди усі приходили, мер міста також пару разів навідувався і обіцяв, що пам’ятник буде споруджено. Потім була криза в державі і нам чомусь запропонували змінити місце розташування майбутнього пам’ятника».

 

За словами Надії Кайдаш, зі всіх представлених до затвердження проектів пам’ятника жертвам Чорнобиля, ні один не був погоджений міською архітектурою.

 

«На нашу думку, міська архітектура весь час саботувала цей процес. Скільки було проектів - усі вони не приймалися, — каже Надія Кайдаш, — Нарешті ми знайшли архітектора, який розробив чудовий проект пам’ятника, який сподобався навіть губернатору. Це буде дуже красивий пам’ятник. За словами самого творця проекту, такого в Україні ще ніде немає - це щось нове».

 

Надія Кайдаш зазначила, що у 2008 році влада таки виділила гроші на спорудження пам’ятника, але й досі ці гроші за призначенням не дійшли.

 

«Було виділено 250 тисяч на пам’ятник та 250 тисяч на благоустрій території. Благоустрій ніби зробили, але на жаль, ми його не бачимо. Те, що там є, 250 тисяч не коштує, — говорить Надія Кайдаш, — Далі більше - через те, що архітектура не прийняла проект, 250 тисяч на спорудження не були використані. Їх перенесли на наступний рік. Зараз у нас є проект. Ми хочемо його затвердження і якнайскорішого спорудження пам’ятника жертвам Чорнобиля до святкування 25-річниці чорнобильської трагедії. Губернатор обіцяв допомогти. ми також звернулися до депутатів міськради».

Леся, 13.07.2010 13:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини