Українські батьки вперше судитимуться з Міністерством освіти. МОН порушує свободу вибору світогляду — Рудий

Завтра у Києві вперше в історії українського судочинства відбудеться судове засідання, де батьки з різних регіонів України виступлять з позовом проти Міністерства освіти й науки України.

Як пояснюють батьки, МОН порушує статтю 35 Конституції України, яка закріплює право людини на свободу вибору світогляду, а також закони «Про освіту» й «Про інформацію».

Не зважаючи на скаржників, підручники «Я і Україна» (3 клас), «Історія стародавнього світу» (6 клас) знову друкують, починаючи з фрази: «Учені довели, що предками людини були звірі».

«Подібний позов з цією ж проблемою розглядався вже й в Росії, з тією відмінністю, що там пропонувалося взагалі уникати теорії Дарвіна про походження людини. позов було відхилено. Ми ж вимагаємо розширення наукових фактів, адже нашій історії відома не одна теорія походження людини», — розповідає виконавчий директор Інституту проблем походження і розвитку Всесвіту і життя Богдан Рудий.

Самі позивачі схиляються до думки, що рішення суду буде ухвалене не на їх користь. Сподіваються лише на те, що їх посилання на порушення Конституції, все таки, дасть позитивний результат.

«Є наукові факти, з якими ніхто не сперечається, але їм потрібне більш широке тлумачення. Ми за розширення доступу інформації, а не за її обмеження», — каже Богдан Рудий.

Судове засідання відбудеться у п’ятницю 21 травня 2010 року об 11:00 в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою: вул. Десятинна, 4/6, зала №17. Це засідання буде першим засіданням по суті справи та першим з вільним дозволом відеозйомки.

old_editor, 20.05.2010 19:04



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини