До Криму повертаються співробітники російської контррозвідки

Служба безпеки України й Федеральна служба безпеки Росії готують до підписання протокол до угоди про співпрацю між спецслужбами.

Як пише газета "Комерсант-Україна", згідно з цим документом до Криму - місця базування Чорноморського флоту Росії - повернуться співробітники російської контррозвідки.

За інформацією видання, протокол буде підписано у ході зустрічі голови СБУ Валерія Хорошковського і керівника ФСБ РФ Олександра Бортникова 19-20 травня в Одесі - після візиту до України президента Росії Дмитра Медведєва (17-18 травня).

Як відомо, 19 офіцерів ФСБ, які забезпечували безпеку російських моряків, покинули територію України у грудні 2009 року. Це відбулося після денонсації протоколу, який було підписано між СБУ і ФСБ у 2000 році і який регулював перебування співробітників російської спецслужби на ЧФ РФ.

Джерела в МЗС Росії й України підтвердили, що тема повернення до Криму співробітників ФСБ справді перебуває в активній розробці, причому ведуть її безпосередньо спецслужби двох країн.

За словами співрозмовника видання у дипломатичному відомстві, майже одразу після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах російська сторона поставила перед українськими колегами питання поновлення роботи представництва ФСБ на ЧФ РФ.

Очікується, що співробітники російської контррозвідки повернуться до Криму протягом місяця після підписання документа.

Документ, який готується до підписання, багато в чому повторюватиме положення раніше денонсованого протоколу до угоди про співпрацю спецслужб Росії й України.

Головною його відмінністю, як стверджують джерела, стане те, що тепер кандидатури офіцерів ФСБ, які спрямовуються для служби на ЧФ РФ, будуть узгоджуватися з українською стороною. Раніше цієї процедури не було.

Разом із тим, в угоді не буде зазначено точне число співробітників російської контррозвідки. Імовірніше за все, буде використана схема, яка діяла раніше і передбачала, що кількість офіцерів ФСБ буде залежати від чисельного складу ЧФ РФ.

Не відображено у документі й питання про те, чи отримають співробітники російської спецслужби право займатися оперативно-розшуковою діяльністю на території України.

За російським законодавством, представники ФСБ мають право проводити оперативно-розшукову діяльність у місцях дислокації військових частин Збройних сил Росії.

А закон України "Про оперативно-розшукову діяльність" чітко визначає підрозділи, які мають право займатися такою діяльністю на території держави, і забороняє проведення її іншими структурами чи відомствами, включаючи іноземні.

Утім, видання не виключає, що участь у слідстві співробітників російської спецслужби буде прописано в додатковій угоді про правовий статус офіцерів ФСБ, які несуть службу на ЧФ РФ.



Українська Правда
old_editor, 12.05.2010 16:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини