Завтра у Франківську стартує міжнародний фестиваль «Свято ковалів». Вперше проводитеметься відливання сувенірних ковадел

7-9 травня в Івано-Франківську відбудеться VIII щорічний міжнародний фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів» та IX художня виставка «Орнаментальне ковальство».

Ковальська громада Івано-Франківська вже восьмий рік поспіль чекає старих та зустрічає нових друзів фестивалю з різних куточків України та світу. Цей рік не став винятком. На Прикарпаття завітають ковалі з 23 країн, а саме з Австралії, Австрії, Білорусі, Бельгії, Болгарії, Великобританії, Ізраїлю, Італії, Латвії, Литви, Ліхтенштейну, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, о. Кюрасао, Польщі, Росії, США, України, Фінляндії, Франції, Чехії, Швеції.

Розпочнеться фестиваль з урочистого відкриття, де стрільці та зброярі Львівського Куркового Товариства під орудою Василя Качмара вітатимуть учасників фестивалю святковою сальвою. Того ж дня відбудеться урочисте представлення композиції «В рамках ковальських традицій», виготовленої ковалями у 2009 (сквер позаду медакадемії).

Вдруге відвідає фестиваль гість з Ізраїлю, зірка світового масштабу, засновник техніки ергономічного кування, розробник ергономічного дизайну ковальського інструменту – Урі Хофі. Цікавий цей майстер тим, що родом він з Івано-Франківська, де народився та жив до чотирьох років. Під час війни він втратив тут свою сім’ю, а сам був вивезений з України. Тяжкий воєнний відбиток в пам’яті стримував його від відвідин своєї Батьківщини. Лише минулого року Урі Хофі погодився приїхати до нас, таким чином поборовши свої давні страхи. Вражений теплим та родинним прийомом він запланував створення кованого меморіального проекту загиблим людям Івано-Франківська «Ланцюг пам’яті» і маємо надію, що наступного року майстер втілить задум в життя.

Братимуть участь у фестивалі представники трьох міст-побратимів «Кільця європейських ковальських міст», а це Донецьк (Україна), Ачіреалє (Італія) та Ібзіц (Австрія). Минулого року до європейського кільця приєднався Івано-Франківськ і став шістнадцятим ковальським містом світу.

Цікавинкою свята ковальського мистецтва стане майстер-клас школи традиційного ковальства Богдана Попова з Києва «Мистецтво ковадла та молотка» (майдан Шептицького). Майстер бере за основу те, що було тисячу років назад, в сучасних умовах трансформує і відновлює. Як еколог і коваль за професією, він поєднує ці два напрямки в екологічні прийоми праці. Вперше мешканці та гості міста стануть свідками творчого задуму Богдана Попова. Мінімум затрат та максимум людської енергії видиху з використанням горна буде приводити до того, що метал нагріватиметься до червоного і куватиметься. «Такого дійства, - кажуть організатори, - ще не бачив ніхто у світі. Івано-Франківськ стане першим».

Вперше за історію фестивіалів проводитеметься відливання сувенірних ковадел на площі .



ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ «СВЯТО КОВАЛІВ - 2010»

7 травня 2010р.


9.00 - 18.00 – Демонстрація ковальської праці. Ярмарок кованих речей (майдан Шептицького)

Виготовлення ковалями України та іноземними гостями композиції «Круговерть ковальських міст»

10.00 – Урочисте відкриття VIII фестивалю «Свято ковалів-2010» (майдан Шептицького) Стрільці та зброярі Львівського Куркового Товариства під орудою Василя Качмара вітають учасників фестивалю святковою сальвою

12.00 – майстер - клас школи традиційного ковальства Богдана Попова з Києва «Мистецтво ковадла та молотка» ● виготовлення керамічного та духового горнів ● презентація авторського ковадла та ручних ковальських інструментів ●

Відвідання виставки «Сакральний знак в творах ковальства» (площа Ринок,18-а, арт-галерея «Легенда»)

14.00 – Урочисте відкриття композиції «В рамках ковальських традицій», виготовленої у 2009 (сквер позаду медакадемії)

15.00 – майстер –клас Урі Хофі (Ізраїль) (площа Шептицького)



8 травня 2010р.


9.00 – 17.00 – Демонстрація ковальської праці ● Відливання сувенірних ковадел «Свято ковалів» ● Ярмарок кованих речей ● Виготовлення ковалями України та іноземними гостями декоративної композиції «Круговерть ковальських міст» (майдан Шептицького)

15.00-17:30 – виступ рок-гуртів «Стан афекту», «Листопад», гурту «Перкалаба»

18.00 – Конференція (зал готелю «Надія», вул. Незалежності, 40)

9 травня 2010р.

10.00 – Відкриття IX міжнародної виставки «Орнаментальне ковальство» (вул. Незалежності,47. Виставковий зал Спілки художників України)

Завершення фестивалю.

old_editor, 06.05.2010 18:56



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини