На очисних спорудах «ЛУКОРу» ніде складувати відходи

На очисних спорудах ЗАТ «ЛУКОР» майже вичерпалися всі можливі резерви для тимчасового складування відходів, що утворюються після очищення господарсько-побутових стічних вод, які приймаються з міста Калуша. Наявні тут мулові майданчики переповнені цими відходами, а для вивезення їх на відпрацьоване хвостосховище №1 з метою його рекультивації підприємству створює перепони ВАТ «Оріана». В.о. голови правління цього товариства В.Рибачук з незрозумілих причин категорично відмовляється від укладання договору з «ЛУКОРом» на розміщення відходів від очищення господарсько-побутових стоків міста Калуша.

«Питання про укладення договору з ВАТ «Оріана» не вирішується з січня 2009 року, відколи це товариство позбавило калійний завод права оренди хвостосховища №1, – констатує начальник цеху нейтралізації й очищення промислових стічних вод ЗАТ «ЛУКОР» Микола Симотюк. – Коли ж орендарем цього об’єкта виступав калійний завод, то з його керівництвом у нас ніколи не виникало якихось проблем з приводу розміщення на хвостосховищі відходів від очищення господарсько-побутових стоків міста. За це ЗАТ «ЛУКОР» справно і в повному обсязі проводило оплату відповідно до укладеного договору з калійним заводом. Ціна за розміщення таких відходів на цьому об’єкті сторонами щороку погоджувалася, а договір пролонговувався. Однак ситуація різко змінилася, коли ВАТ «Оріана» наприкінці 2008 року розірвало з калійним заводом договір про оренду відпрацьованого хвостосховища №1 та практично перестала перейматися питаннями, пов’язаними з його рекультивацією».

За його словами, ЗАТ «ЛУКОР», починаючи з початку минулого року неодноразово намагалося укласти договір із ВАТ «Оріана» про розміщення на хвостосховищі №1 відходів від очищення господарсько-побутових стічних вод міста Калуша, навіть погоджуючись на різні поступки заради позитивного вирішення цього питання, однак давно підготовлені до підписання документи досі залишаються юридично не завізованими. В. о. голови правління ВАТ «Оріана» щоразу висуває все нові, явно неприйнятні для ЗАТ «ЛУКОР», умови.

«Найбільше дивує те, – каже Микола Симотюк, – що В. Рибачук проігнорував рішення міської комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 31.03. 2009 року, яким було зобов’язано «Оріану» укласти з «ЛУКОРом» договір про розміщення відходів від очищення господарсько-побутових стоків міста на відпрацьованому хвостосховищі №1 з метою його рекультивації. Ігноруються ним і непоодинокі звернення заступника міського голови Василя Петріва, прокурора міста Калуша щодо необхідності позитивного вирішення цього питання. Такими своїми діями керівник «Оріани» демонструє абсолютну неповагу до органів місцевого самоврядування. Не зважає він і на те, що Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області визначило для ЗАТ «ЛУКОР» хвостосховище №1 єдиним можливим місцем для складування відходів від очищення господарсько-побутових стоків міста Калуша та надало підприємству відповідний дозвіл на те, щоб їх там розміщувати».

Дивує й позиція міського голови Ігоря Насалика, який, знаючи про існування проблеми, пов’язаної з укладанням договору з ВАТ «Оріана» про розміщення на хвостосховищі №1 вищезгаданих відходів, не вживає конкретних заходів для її позитивного вирішення. Все це й призвело до того, що сьогодні на очисних спорудах ЗАТ «ЛУКОР» склалася надзвичайна ситуація, адже мулові майданчики переповнені відходами, а вивозити їх на хвостосховище №1 підприємство без дозволу «Оріани» не має юридичного права.

Варто також наголосити, що переважна більшість (86-89 відсотків) господарсько-побутових стоків, внаслідок очищення яких утворюються відходи, надходить на очисні споруди «ЛУКОРу» з міста Калуша. Тому логічно, що у позитивному вирішенні питання щодо розміщення відходів передусім мала б бути зацікавлена міська влада.

Сьогодні, і на цьому ще раз хочу наголосити, ЗАТ «ЛУКОР» майже вичерпало всі можливі резерви для тимчасового складування відходів від очищення господарсько-побутових стоків міста, але питання їх розміщення не знаходить розуміння в керівництва «Оріани». У зв’язку з цим офіційними листами було повідомлено міського голову Ігоря Насалика, прокуратуру міста Калуша та інші органи влади про те, що підприємство розпочинає встановлену чинним законодавством процедуру припинення приймання на очищення господарсько-побутових стічних вод міста і знімає з себе відповідальність за можливе виникнення надзвичайної санітарно-епідемічної та екологічної ситуації в Калуші. Водночас в Господарському суді Івано-Франківської області відкрито провадження у справі за позовом ЗАТ «ЛУКОР» до КП «Водотеплосервіс» про стягнення з цього підприємства заборгованості в сумі майже 23 млн. грн. за очищення стічних вод міста та впровадження процедури припинення приймання на очищення господарсько-побутових стоків Калуша.

Василь Ткачук

old_editor, 26.04.2010 16:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини