Ситуація з ГМО в Україні абсурдна. За нашими законами на ГМО навіть горілку потрібно перевіряти — Володимир Соколовський

Верховна Рада відхилила проект закону «Про внесення змін до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів», який вимагав інформування громадян про наявність у продуктах ГМО. Як стверджують в управлінні у справах захисту прав споживачів в області, таким рішенням ніяк не порушуються права споживачів, тому що уся ситуація з ГМО в Україні взагалі дуже заплутана.

«Відміна перевірки на ГМО виправдовує інтереси підприємців. На жаль, інтереси підприємців та споживачів ніколи не співпадають. Взагалі, ситуація з ГМО у нашій державі досить абсурдна. У Європі, наприклад, є спеціальний перелік продуктів, які необхідно перевіряти на вміст цієї речовини, у нас такого списку немає, отже підприємці змушені перевіряти навіть горілку чи олію, в яких ГМО просто не може бути», - розповідає заступник начальника управління Володимир Соколовський.

На продукти, які не можуть містити генетично-модифікованих організмів, підприємці просто купують довідки, щоб отримати дозвіл на розповсюдження продукції.

Немає й спеціального обліку на вміст ГМО для продукції, яка завозиться із закордону, тобто, як пояснює Володимир Соколовський, ця продукція взагалі заборонена, а її пропускають на українські ринки.

«Такі списки є навіть в Російській Федерації, а влада лінується скопіювати їх й перекласти українською мовою», - каже Володимир Соколовський.

Крім цього, заступник начальника управління стверджує, що дуже велика кількість продукції, яка перевіряється, містить ГМО, навіть та, що виходить без позначок.

old_editor, 07.04.2010 15:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини