ГО України закликають Президента розпустити парламент після антиконституційного голосування по місцевих виборах

У всіх містах України всі рішення місцевих рад та міських голів після 30 травня 2010 року будуть опротестовуватися в судовому порядку як такі, що прийняті нелегітимними органами.

Верховна Рада України своїм рішенням про внесення змін до Конституції, яким пропонується подовжити на рік термін повноважень нинішніх місцевих рад, сільських, селищних та міських голів, вчергове грубо порушила Основний Закон держави. Мотиви його прийняття зрозумілі – народні обранці вкотре керуються не Законом, а політичною доцільністю.

"Рішення Верховної Ради призведе до посилення хаосу в регіонах, де влада з 1 червня 2010 року виявиться нелегітимною. Тому ми закликаємо Президента Януковича розпустити парламент, який діє всупереч національним інтересам України і провадить практику систематичного, грубого порушення Конституції України" – заявив голова ГО «Громадський Форум Івано-Франківська» Юрій Соловей.

Антиконституційні спроби продовжити перебування в органах місцевого самоврядування нині діючих посадових осіб, це не що інакше як пряма узурпація влади діючими політичними елітами. Таким чином Верховна Рада продовжує практику своєї антиконституційної діяльності. Скасувавши вибори 30 травня 2010 року, народні обранці під прикриттям Конституційного Суду, хочуть продовжити свою антиконституційну діяльність і незаконно внести зміни до Основного Закону. У разі якщо Конституційний суд визнає законність подовження повноважень місцевих рад ми можемо отримати ситуацію, коли Верховна Рада заднім числом подовжить собі повноваження, а Президента України визнає довічно обраним.

Подібне рішення парламенту ще більше поглибить ту політичну кризу, яка є в Україні. Саме тому більше ста громадських організацій України, які об’єдналися навколо відміни місцевих виборів, заявляють, що не залишать таку антиконституційну діяльність Верховної Ради.

У всіх містах України всі рішення місцевих рад та міських голів після 30 травня 2010 року будуть опротестовуватися в судовому порядку як такі, що прийняті нелегітимними органами. Можливо, це змусить владу повернутися лицем до народу і дати можливість обрати достойних представників до місцевих рад, - заявив голова ГО «Львівська громада» Орест Парубчак.

Подібне рішення Верховної Ради – звичайне свавілля народних обранців. Адже Верховна Рада на свій розсуд запропонувала продовжити повноваження, не провівши навіть парламентських слухань на цю тему. Більше того, те голосування, що відбулось 1 квітня з місцевими виборами стане ще більшим подразником для громадян, адже таке знущання парламенту над народом призведе лише до посилення недовіри між владою і людьми, враховуючи те, що пересічні громадяни найбільше зіштовхуються з владою на місцях, - заявив голова ГО «Форум спасіння Києва» Віталій Черняховський.



old_editor, 03.04.2010 17:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини