Соловей: Молодь потрапить у владу на місцевому рівні і таким чином розпочне процес заміни діючих політичних еліт

Протягом лютого-березня у Івано-Франківську проходили вибори студентського мера 2010. В ході масштабної гри молоді люди прямим голосуванням могли обрати свого мера - справжнього молодіжного лідера Івано-Франківська.

«Вибори студентського мера-2010» — це ініційований Громадським Форумом молодіжний проект, спрямований на те, щоб дати молоді реальну можливість потрапити у владу. В той же час захід допоміг молоді виявити лідерів у своєму середовищі.

Гра поетапно тривала протягом лютого-березня у Івано-Франківську. Правила гри передбачали максимальне наближення та схожість студентських виборів з справжніми виборами органів влади. Спочатку учасники формували передвиборчі штаби, збирали підписи для реєстрації в ЦВК та отримання посвідчення кандидата. Аналогічно до виборів міського голови, студенти брали участь у дебатах, розробляли і представляли свої передвиборчі програми та проводили агітаційну кампанію. Для того, щоб проект приносив реальну користь місту форумівці допомагали студентам втілювати у життя розроблені ними корисні соціальні проекти.

Так, у перший день весни лідер Громадського Форуму спільно з студентами НКЦ Одеської національної юридичної академії відвідав дитячий притулок на вул. Набережна.

Благодійники поспілкувалися з малечою та подарували дитячому будинку речі, яких найбільш не вистачає вихованцям дитячого будинку: засоби особистої гігієни, канцелярські товари для навчання, фрукти та солодощі.

Ідею проведення благодійної акції, яку відразу підтримав Громадський Форум, подала студентка Одеської національної юридичної академії Аліна Гуркова та її одногрупники. Її передвиборча програма мала назву «Без популізму» і у своїй основі була спрямована на те, аби принести користь та надати практичну допомогу мешканцям міста.

Згодом, Громадський Форум та молодь Івано-Франківська провели акцію «РАЗОМ ДО ЗДОРОВ'Я». Ініціатива проведення акції виникла у студента Медичного Університету Любомира Кітраля. Організатори ставили за мету донести до молодих людей інформацію про можливі шляхи покращення здоров’я жінок, чоловіків та родини в цілому шляхом запровадження в Україні сучасних практик зі збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї.

«Ми завжди підтримували і будемо підтримувати молодіжні ініціативи такого роду, адже вони пропагують позитивні речі у молодіжному середовищі: закликають молодь бути активнішою, дають поштовх до саморозвитку студентів та, врешті, додають впевненості у своїх силах», - вважає Юрій Соловей.

Ще більше наблизили студентські вибори до справжньої виборчої кампанії дебати, в ході яких кандидати могли представити власні аргументи «за» чи «проти» щодо тих чи інших студентських проблем. Дванадцять молодіжних лідерів, які напередодні дня голосування не побоялися подискутувати, захищали свої передвиборчі програми та опонували іншим кандидатам. Краще за всіх це зробила Аліна Гуркова, яку судді визнали переможницею дебатів та кращим спікером проекту.

Очікувана розв’язка наступила 25 березня: у найбільших вищих навчальних закладах обласного центру відбулось голосування.

18 виборчих дільниць розташували під найбільшими корпусами навчальних закладів обласного центру. Довірені особи кандидатів та представники ЗМІ спостерігали за ходом виборчим процесом на кожній дільниці. Відразу по закінченню голосування представники Центральної виборчої комісії опечатали та зібрали виборчі скриньки і розпочали підрахунок голосів.



«Загалом проголосувало 1855 студентів
, — розповів голова Центральної Виборчої Комісії Володимир Чорноус, — Найактивніше голосували студенти Прикарпатського університету, менш активно — мед. університету. Студенти ІФНТУНГу, не зважаючи на присутність у виборчому бюлетені трьох представників цього ВУЗу, особливою активністю не відзначалися.»

Тож перемогу у виборах здобув Віталій Мерінов - студент Прикарпатського національного університету. За нього віддали свої голоси 620 виборців. Другим став представник медичного університету Любомир Кітраль, котрий набрав 316 голосів. Замкнув трійку переможців студент економічного факультету ПНУ Юрій Малярчук, набравши 201 голос. Десятеро виборців не підтримали жодного кандидата.

«Вибори студентського мера-2010» показали, що молодь не є байдужою до політики та важливих суспільних процесів. Вона лише тримається далеко від тієї політики, де не надають слова і використовують в чужих інтересах. Тому наше завдання дати молодим людям реальну можливість потрапити у владу і таким еволюційним чином розпочати процес заміни діючих політичних еліт новими молодими лідерами», - підсумовує лідер Громадського Форуму.

Важливо, що протягом останніх 3 років Громадський Форум регулярно втілює молодіжні проекти. «Ще у 2008-му році ми розпочали проводити дебатні турніри, які відбувалися і у 2009-му і відбуватимуться в 2010-му. Ми постійно, на протязі всього часу існування Громадського Форуму, проводимо щорічні футбольні турніри для молоді. Протягом 2009-го року ми ініціювали і організували: проект "Студентська республіка", проект "Молодь має вибір", конкурс "Студент року 2009", молодіжний фотоконкурс «Кадри із іншого життя» тощо. Аналогічний до сьогоднішнього проект ми провели ще у 2006-му році. Тоді він називався "Студентські вибори". щоправда його масштаб був дещо менший. Я веду до того, що конкретну роботу ми робимо не один раз і не один рік», - зазначив Юрій Соловей.

old_editor, 30.03.2010 21:02



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини