24 березня – Міжнародний день боротьби з туберкульозом. За минулий рік у місті захворіло 136 осіб, шестеро з яких неповнолітні

Досить гостро питання захворюваності на туберкульоз стоїть як у Івано-Франківську, так і в Україні загалом. Сьогодні Івано-Франківськ знаходиться в епідемії туберкульозу. За даними Центральної міської клінічної лікарні за минулий рік у місті захворіло 136 осіб, шестеро з яких неповнолітні: троє дітей і троє підлітків.

«Ми й справді маємо великий рівень захворюваності на туберкульоз. По місту 57,4 хворі особи на 100 тисяч населення, в той час як межа – 50 осіб. Щоправда, цей показник на 19 % менший як у області та на 21 % менший по Україні. Найчастіше зустрічається туберкульоз легеневої форми», — розповідає заступник головного лікаря міста Володимир Вовчук.

Основною проблемою, яка виникає при лікуванні пацієнтів, це запущеність. Володимир Вовчук розповідає, що кожен третій пацієнт звертається до лікаря уже з тяжкою формою туберкульозу, а це значно ускладнює й так складний процес лікування хворих.

Окрім лікування, в місті, і в країні, як пояснює Володимир Вовчук, здійснюється ще й профілактична робота, зокрема, вакцинація дітей. Однин з перших випереджувальних заходів – вакцинація новонароджених вакциною БЦЖ. Згодом, у 14-річному віці здійснюється ревакцинація дітей з попереднім оглядом, щоб зменшити рівень захворюваності в майбутньому.

«Лікування туберкульозу здійснюється в середньому 10-11 місяців, для повного видужання потрібно кілька років. Процес лікування досить складний, тому дуже важливо, щоб людина вчасно зверталася до лікаря», — каже Володимир Вовчук.

old_editor, 24.03.2010 17:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини