Палійчук та Олійник привітали Андрусяка з Шевченківською премією. Олійник запропонував допомогу щодо розповсюдження творів

Коломиянин Михайло Андрусяк, автор документально-художньої трилогії про воїнів УПА, 9 березня 2010 року став лауреатом Шевченківської премії. Таку нагороду письменник одержав завдяки більшості комітету Шевченківської премії, які віддали свої голоси за автора трилогії. Так, з вісімнадцяти членів комітету п`ятнадцять проголосували «за».

«Боротьба за перемогу була до останнього штриха в підписі Президента України. Мене нагороджували першим. Я став першою особою, якій новий Президент вперше вручив таку премію й у його привітанні була помітна тривога. Вже пізніше казали, що з мого боку очікувалися ексцеси чи провокації, чого мені й на думку не спадало», — розповів Михайло Андрусяк.

Привітали лауреата Шевченківської премії й губернатор та голова обласної ради, які одразу наголосили що трилогію, оскільки вона отримала премію, цілком законно можна розповсюдити бібліотеками області, щоб дати можливість дітям ознайомитися з реальною історією УПА.

«Зараз у нас на меті розповсюдження примірників комплектів трилогії між шкільними бібліотеками області. Наше основне завдання показати історію нашим дітям. Усе, що залежить від влади у фінансовому плані, зокрема доставка та розповсюдження примірників, ми виконаємо», — запевнив Ігор Олійник, голова обласної ради.

Робота над трилогією, як повідомив лауреат, тривала 20 років, з часу виходу першої частини трилогії «Брати Грому», розійшлося понад 80 тисяч примірників, значна частина яких знаходиться за кордоном.

old_editor, 18.03.2010 16:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини