Що робити, якщо землетрус застав вас в приміщенні

У зв’язку із розмовами про те, що найближчим часом на Україну очікує землетрус, «Малакава» пропонує кілька порад від фахівців, як правильно себе поводити у такій надзвичайній ситуації.

Перше і основне правило: де б ви не знаходилися намагайтеся не панікувати і чітко дотримуватися рекомендацій експертів.



Отже, якщо землетрус застав вас в приміщенні:


- Якщо ви знаходитеся на 1-2 поверхах багатоповерхової будівлі, постарайтеся негайно вибігти, остерігаючись падаючих уламків будівлі, що руйнується. Відійдіть на безпечну відстань від будинків.

- Якщо ви знаходитеся на 3-му і вище поверхах, не вибігайте з будівлі: сходи і сходові майданчики будуть заповнені людьми, що кидаються в паніці: ліфти або вже будуть відключені, або відключаться у будь-який момент. Крім того, сходи і сходові майданчики часто обрушуються при перших же поштовхах.

Розумно перечекати поштовхи в тому приміщенні, де вони вас застали, перемістившись в безпечне місце (пам'ятаєте, декілька секунд у вас є в запасі). Встаньте в отворі внутрішніх дверей або у внутрішньому кутку кімнати біля несучої стіни. Якщо у вас є міцний стіл, залізьте під нього і прикрийте голову руками.



Тримаєтеся якомога далі:


- від зовнішніх стін будівлі, які руйнуються в першу чергу;

- від вікон (небезпека поранення склом, що розбивається);

- від важких і громіздких предметів: шаф, холодильників і тому подібне, які можуть зрушитися з місця або перекинутися.

Після закінчення поштовхів спробуйте вийти з будівлі (світова практика показує, що сильні землетруси тривають від 10 до 20 секунд, інколи – до хвилини).

Оскільки можливі повторні поштовхи, тримайтеся несучих стін і переходьте в заздалегідь вибране місце, де ви можете перечекати можливі нові поштовхи.

Переміщаючись в будівлі і виходячи з неї, остерігайтеся падаючих уламків, розірваних електропроводів і металевих предметів, що примикають до них.

Пил, що утворюється при руйнуванні будівель, може викликати задуху. Для захисту органів дихання використовуйте носову хустку, шаль, клапоть одягу.

old_editor, 11.03.2010 15:42



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини