Я давно збирався у Франківськ, адже саме на Прикарпатті побачила світ в одній із криївок газета «Воля і Битва» — Кіпіані

Періодичний самвидав відіграв значну роль у державотворенні України.

Про це вчора на зустрічі із журналістами сказав відомий суспільний діяч та журналіст Вахтанг Кіпіані після вручення йому медалі ім. Степана Бандери.

«Ця медаль не тільки мені, а й усім івано-франківцям. Мені дуже приємно отримати її, — сказав Вахтанг Кіпіані, — Я давно збирався у Івано-Франківськ, адже саме на Прикарпатті побачила світ в одній із криївок у 1965 році газета «Воля і Битва». Це перше періодичне післявоєнне видання в Україні. Коли почалася вільна журналістика? Якраз тоді і почалася. В часи перебудови уже в Харкові Олександр Мартиненко почав випускати журнал, в якому основною тему була не політика, а суспільство. У 1988 році почала виходити сумська газета «Движение» — перше періодична газета тих часів».

За словами Вахтанга Кіпіані, Україна в часи СРСР була на другому місці по кількості періодичного самвидаву.

«Голосування ж за народних депутатів у 90-му — це практично кінець самвидаву, як такого, — каже журналіст, — Якщо ж визначити ТОП-3 самвидаву Івано-Франківська, то це такі легендарні видання, як «Четвер», газети «Галичина» та «За незалежність», які можна вважати свого часу революційними. Хтось вчив з них мову, хтось дізнавався, що червоно-чорно прапор - це не прапор Бандери. Саме ці видання зіграли націотворчу роль».

old_editor, 29.01.2010 13:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини