Зараз більшість вітчизняних СЕС працює на обладнанні 60-70-их років минулого століття — Михайло Яворський

Уряд затвердив план заходів з розвитку і переоснащення Державної санітарно-епідеміологічної служби.

Cанепідемслужба сьогодні вимагає серйозного реформування, яке здійснюватиметься за рахунок модернізації і переоснащення.



«Зараз більшість вітчизняних СЕС працює на обладнанні 60-70-их років минулого століття, і досі не було можливості його замінити на сучасне. І тільки тепер ми починаємо відчувати покращення матеріально-технічної бази. При обласній санепідстанції працює єдина в області вірусологічна лабораторія, яка займається діагностичними та профілактичними дослідженнями вірусних інфекцій»
, — говорить Михайло Яворський, головний лікар Івано-Франківської обласної СЕС.

Реалізація цієї урядової програми передбачає, зокрема, вдосконалення матеріально-технічної бази і лабораторної мережі від районного до обласного рівня, проведення моніторингу забруднення об`єктів життєдіяльності людини небезпечними хімічними речовинами, визначення вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) в продуктах харчування.

Ще одним напрямом розвитку санепідемслужби стане захист від інших фізичних чинників, які впливають на стан здоров’я людини.

Переоснащення санепідемслужби уже розпочалося, але на підставі затвердженого рішення планується розробити програму про розвиток Державної санепідемслужби на 2010-2012 роки.

«Цього року за сприяння Уряду встановлена і почала працювати лабораторія полімеразної ланцюгової реакції, яка проводить діагностичні дослідження на сезонний та пандемічний грип, дослідження на урогенітальні інфекції. Отримано також лабораторію імуноферментного аналізу, центрифугу, люмінесцентний мікроскоп, морозильну камеру, аквадистилятор. Дана лабораторія встановлена і працює. Також отримано 20 наборів реагентів та дозаторів для проведення досліджень на пандемічний грип», — каже Михайло Яворський.

Загалом на модернізацію санітарно-епідеміологічної служби України знадобиться 1,430 млрд. грн.



old_editor, 17.12.2009 13:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини