У Маняві завершено повну реконструкцію електроліній села

У листопаді 2009 року ВАТ «Прикарпаттяобленерго» спільно з підрядною організацією (ТОВ «Новітні енергетичні програми») завершило третій, останній етап реконструкції електромереж села Маняви Богородчанського району. Впродовж 2008-2009 років у цьому гірському населеному пункті було повністю перебудовано близько 60 км повітряних ліній електропередач 0,4 кВ, які перебували в аварійному стані.

Збудовані ще у 60-70 роках минулого століття, електролінії села вже вичерпали свій ресурс: дерев’яні опори місцями значно прогнили. Це загрожувало надійному електропостачанню села Манява. Крім того, багато приєднань були занадто довгими, через що погіршувалась якість електроенергії, збільшувалась загроза аварійних вимкнень. У зв’язку з цим у ході реконструкції не лише змонтовано більше тисячі залізобетонних опор електролінії, але й встановлено 13 нових розвантажувальних підстанцій. Будівництво розвантажувальних ТП дає можливість привести довжини ліній 0,4 кВ до нормативних, що зменшує технологічні втрати в мережах і вирішує проблему заниженої напруги.

Цікаво, що при реконструкції електроліній тепер використовуються новітні матеріали, зокрема, самоутримний ізольований провід. Такі лінії гарантують низку переваг, зокрема: безаварійність роботи, зменшення втрат при передачі електроенергії, високу безпеку для людей та тварин, а також покращення естетичного вигляду територій населених пунктів. Крім того, відпадає необхідність щорічного зрізування гілок та зявляється можливісті експлуатаційного обслуговування мереж під напругою.

«Усі роботи з модернізації електромереж села Манява були виконані вчасно і якісно, - підсумовує технічний директор ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник. – Нам вдавалося подолати усі труднощів, які виникали під час монтажних робіт. Адже щоразу є обставини, які потрібно враховувати. Це і переходи електролінії через річки, і особливості скельних ґрунтів, і специфіку земної поверхні тощо. Зважаючи на гірську місцевість та особливість забудови села, у багатьох місцях не було можливості використовувати звичні спеціалізовані механізми, наприклад, буро-кранову установку, тож задіювалися екскаватори та крани».

Загалом у 2009 році згідно Інвестиційної програми ВАТ «Прикарпаттяобленерго» було проведено реконструкцію повітряних ліній 0,4-35 кВ протяжністю близько 100 км. З них із використанням новітніх технологій, зокрема, самоутримних ізольованих проводів пройшла перебудова мереж 0,4 кВ у населених пунктах: Ясень Косівського району, Яблуниця Яремчанської міськради, Черемошна Верховинського району та Долина тощо.

old_editor, 01.12.2009 14:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини