Куди йдуть гроші за тепло? Люди говорять про шалені переплати, а тепловики — про шалені видатки

Вчора в Івано-Франківську відбулась перша особиста зустріч нового директора «Теплокомуненерго» Ігоря Прокопіва із головами будинкових комітетів та ОСББ.

Хоч запитань було більше ніж відповідей, все ж новий директор запевнив, що із новими структурними змінами і проблеми вирішуватимуться швидше.

Основне питання з ряду найважливіших — двоставкові тарифи. Ігор Прокопів зазначив, що ця проблема вже набула політичної сили. Директор підприємства каже, що насамперед люди повинні розуміти, що власне входить у поняття тарифу.

«В тариф входять умовні постійні та умовні змінні витрати. До постійних належать експлуатаційні платежі і витрати до державних фондів, до змінних — плата за газ та енергію, використану в ході при цьому. Підприємство працює цілий рік, а чималий персонал необхідно утримувати», — говорить Ігор Прокопів.

Ігор Прокопів каже, що логіка проста : мешканці кредитують підприємство влітку, воно ж їх взимку. Двоставкові тарифи в Україні явище поширене, запевняє директор «Теплокомуненерго», в тих містах, де підприємства застосовували одноставковий кредит, втратили спеціалістів та кваліфікаційний склад.

Однак користувачі скаржаться, що з двоставковим тарифом вони платять більше.

«Непогана ідея розбити платіж, аби не навантажувати великими сумами взимку. Але сума чомусь виходить вдвічі більшою. Не зрозуміло, чому такі великі постійні затрати, чому так збільшився тариф. Я зробила розрахунки по моєму будинку по двоставковому тарифу, ми платимо на 25 тисяч гривень більше в рік, ніж по одноставковому. З однієї квартири приблизно 300 гривень люди переплачують. Крім того, двоставковий тариф не сприяє економії газу. Бо економ — не економ, мерзни чи випускай повітря з квартирки, все одно платити багато. Ми не бачимо належного обслуговування», — говорить Галина Гринюк, голова будинкового комітету і голова ради голів будинкових комітетів та ОСББ при міському голові.

За словами Ігоря Прокопіва мешканці не дуже відчули перехід від одноставкового до двоставкового тарифів. У 2008 році 70-80 % населення платили абонентську плату.

«Лише невеликій частині міста довелось переходити на двоставковий тариф. Люди як платити абонентську плату так і платять. Тоді обирали з двох лих найменше. Є витрати, які люди не бачать. Лише 3 мільйони гривень щомісячна зарплата працівників «Теплокомуненерго». Нам вже довелось скоротити штат. Неприємно, але необхідно. Крім цього ще десятки витрат, як ремонт котелень, утримання машин, обладнання і ще багато інших», — говорить Ігор Прокопів.

Директор каже, що ціни узгоджені інспекцією контролю за цінами. Одним словом, ціни законні, а сервісу ніякого.

«За такі гроші, які щомісячно платять мешканці і на зарплату, і на нові труби, і чисті підвали буде достатньо. Однак цього всього немає, і постійно виникає запитання куди йдуть гроші. Щорічні розкопки під будинками стали традиційними, але нових труб не ставлять. Лише латають, працівники кажуть, що їм матеріалів не дають», — каже Галина Гринюк.



old_editor, 17.09.2009 15:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини