Якщо вдасться, то в Івано-Франківську вперше в Україні, будуть проводити он-лайн судові засідання — голова міського суду

За законом, щоб відправити психічнохвору людину, на примусове лікування у відповідний заклад потрібно рішення суду.

Подання в суд можуть зробити лікарі, і з часу подання протягом 24 годин має відбутися судове засідання з обов’язковою присутністю народних засідателів.

Проблема в тому, що чітко не виписаний організаційний механізм таких засідань. Наприклад, хворого в психлікарню можуть доставити в п’ятницю наприкінці дня, в суботу чи неділю. Тоді не зрозуміло, коли саме проводити такі засідання судів, адже утримувати хворого без його згоди на примусовому лікуванні більше 24 год., це порушення його прав, і він може поскаржитися на лікарів в прокуратуру.

До того ж, скаржаться судді, що часто лікар і пацієнт не з’являються на судове засідання, а лікарі говорять, що їх попереджають про таке засідання буквально за пів години до його початку.

Проте і ті, і ті, сходяться в одному — засідання мусять бути і треба чітко виписати механізм, як би вони повинні відбуватися. Проходити безпосередньо в лікарні вони не можуть, бо закон не дозволяє.

Саме тому, каже Андрій Малєєв, голова міського суду, зараз уже йдуть напрацювання для того, аби проводити судові засідання в он-лайн режимі. На його думку, можна спеціальним чином обладнати кімнату в психлікарні, і тоді нікому нікуди виїжджати не треба буде. За його словами, якщо вдасться втілити таку задумку в життя, то це буде перший досвід он-лайн засідань в Україні.

А поки шукаються можливості, аби придбати все необхідне для он-лайн засідань, судді прийшли до думки, що очевидно у вихідні дні треба, щоб були чергові судді, прокурор, секретар і лікар, які могли би розглядати справи по примусовому лікуванні і у вихідні дні.

old_editor, 16.09.2009 20:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини