Державні програми читання - потреба сучасного українського суспільства — Михайло Комарницький

В Україні проблема читання в першості рейтингу найактуальніших. Не читають, зокрема, люди середнього віку. Цьогорічний Львівський форум відвідали люди двох категорій - молодь та старші читачі. Форум - надзвичайно важлива подія в культурному світі країни, але проблеми не вирішує, вважає Михайло Комарницький директор видавництва «Літопис».

Михайло Комарницький наводить приклад іноземних країн, де програми читання є законодавчими та обов’язковими.

«Державні програми читання актуальні по всій Європі. Особливо у Польщі. Там кожна мама, кожна родина повинна читати своїй дитині не менше 20 хвилин кожного дня. Така програма створена за ініціативи дружини президента Польщі, яка їздила країною з рядом психологів, пояснюючи населенню всю необхідність читання та культурного розвитку підростаючого покоління», — говорить Михайло Комарницький.

У Франції не менш цікава програма, каже директор українського видавництва. «В Європі дуже підтримують письменників, особливо дитячих. Для того, хто написав свою першу дитячу книгу держава гарантує викуп двох тисяч примірників. Дуже багато різних преференцій авторам. Поїздки за кордон, підтримка фінансова, часом пільги. А окрім того, систематичні культурні фестивалі, зустрічі письменників, програм, заходів», — говорить Михайло Комарницький.

Видавець зазначає, що за умови такої конкуренції на світ з’являються сотні тисяч цікавих, якісних книг, серед них значне місце посідає дитяча література.

Мар’яна Лехицька

old_editor, 15.09.2009 15:18



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини