Лялька-мотанка — забава не тільки для дітей. Поради, як виготовити трипільський оберіг

Останнім часом велику популярність на Україні почало завойовувати старе забуте народне мистецтво плетіння ляльок-мотанок.

За словами флористки-майстрині з Луцька пані Дзвіни, і діти, і дорослі залюбки плетуть із сіна не тільки фігурки людей, а й різноманітні гриби, дерева, навіть машини та тварин.

«Це мистецтво пішло із сивою давнини, — каже пані Дзвіна, — Ще від трипільців. Беручи дітей на поле, плетучи їм іграшки із сіна, батьки мали можливість цілий день спокійно працювати, в той час як діти бавилися тихенько в стороні. Згодом ляльки-мотанки набули містичного змісту і стали використовуватися як обереги».

За словами майстрині, головний секрет у цій справі — бажання та фантазія.

«Для гарної ляльки потрібно взяти звичайне сухе сіно, очистити його від гілочок та сміття. Починати потрібно з голови. Потім слід зробити окремо руки та тулуб. Є кілька технік плетіння, але основна це та, яка подобається саме вам. Далі потрібно це все зв’язати докупи. Завершальний етап це прикраси — одяг, зачіска, стрічечки», — говорить флористка.

На останок пані Дзвіна відмітила, що з кожним роком плетіння ляльок-мотанок завойовує велику популярність серед забав не тільки у дітей, але й у великої кількості дорослого населення.

old_editor, 14.09.2009 18:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини