Автор «Бесід з катом» презентував книгу в Івано-Франківську, або Український читач не знає польську літературу

Культурно мистецький центр «Є», за підтримки посольства Польщі в Україні вчора презентував книжки відомих польських авторів — Казімежа Мочарського, Адама Міхніка та редактора «Газети виборчої» Марчіна Войцеховскі.

За словами Олеся Герасиміва, перекладача та упорядника їх видань, український читач не знає в достатній мірі польську літературу.

«Ми привезли до вас ту літературу, яка буде неодмінно цікава українському читачеві, — говорить Олесь Герасимів, — Перша книга, «Бесіди з катом», це історія життя німецького командира, начальника варшавського гетто Юргена Штропа, від рук якого в часи війни загинули тисячі людей. Автор, Казімеж Мочарський, дев’ять місяців просидів з ним у одній камері. До речі, коли Казімеж був у польському підпіллі, то планував убивство Штропа».

Перше видання «Бесіди з катом» вийшло в світ ще у 80-х роках минулого сторіччя.

«Книга «Волинь. Дві пам’яті» — це збірка матеріалів, що публікувалися в «Газеті виборчій» про події на Волині 43-44 років, коли воїни УПА проводили масштабні антипольські акції. Це спроба поговорити про складні моменти історії, що наші нації пережили», — каже Марчін Войцеховскі, упорядник видання.

Як відмітив Адам Міхнік, автор третьої книги, яка має назву «У пошуках свободи», ці видання не можна сприймати як істинну в останній інстанції.

«Це діалог, це розуміння, це надія на світле майбутнє», — підсумував автор.

old_editor, 11.09.2009 16:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини