В держави одне завдання – випускати Homo Ukrainicus, або в освіті, як у футболі, розбираються всі

Сфера освіти України вже давно потребує модернізації, проте державні реформи своїх цілей не досягли.

Про це говорили на засіданні Центру соціально-консервативної політики.

«Проблема освіти в Україні полягає у тому, що політики приймають рішення відносно тих речей, в яких вони абсолютно нічого не розуміють. У нас в освіті, як у футболі, розбираються всі», — заявив представник Міністерства освіти і науки України Віктор Громовий.

Експерт назвав введення 12-річної системи «імітацією освітніх реформ». Він виступив за роздержавлення школи: «Функція держави – лише у фінансуванні, все інше повинні робити професіонали».

Член політради Союзу лівих сил Володимир Шевченко вважає, що держава є ефективним менеджером освіти, коли ставить перед собою надзадачі (як це було, наприклад, в СРСР). Україна ж не те, що надзадачі, взагалі жодного завдання перед собою не ставить. Її цілком влаштовує низький рівень освіти громадян.

«В держави одне завдання – українізувати всю систему освіти і випускати Homo Ukrainicus», – заявив голова Російської громади України Костянтин Шуров. Свідченням тому він назвав прийняту в 2004 році програму українізації, згідно якої в Україні щороку закривають 100-150 російськомовних шкіл.

Народний депутат України Вадим Колесниченко вважає, що причина освітніх проблем України криється в неефективній гуманітарній політиці країни.

«Кажучи про школу, ми вимушені говорити про політику, яка пронизує всі рівні життя», — сказав Колесниченко. Він виразив стурбованість тим, що погіршення якості освіти в Україні стало тенденцією.



old_editor, 11.09.2009 15:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини