Підсумок тижня №24



Знаєте, я завжди здогадувалася, що українці — це надзвичайно патріотичний народ. Виняткові патріоти живуть більшою мірою на Західній Україні. А масове їх скупчення — саме в Івано-Франківську. Вони віддадуть останню сорочку, бажано з чужого тіла, аби зробити щось таке патріотичне. Особливо в моді нині пам’ятники. Це, щоб на роки-віки був видний той патріотизм. Наприклад, не так давно Франківськ і все Прикарпаття пережило бум встановлення пам’ятників Бандері. Схоже, що навіть був кинутий клич: Жодного села без Бандери. А в Івано-Франківську поставили всім Бандерам Бандеру, аж цілезний комплекс про нього. Ну і що що він і досі не працює, головне ж порив, а не закінчена дія.

А тепер в Івано-Франківську появилася нова патріотична тема. Оскільки Бандерою уже тепер нікого не здивуєш, всі переключилися на Шевченка. Навіть Прикарпатський університет вирішив поставити у своєму дворі йому пам’ятник. І не просто пам’ятник, а цілу композицію: фонтанчик, лавочка, а на лавочці сидить Тарас Григорович. Така блискуча ідея сяйнула ректору університету, і вона має наштовхувати студентів на те, щоб вони подумали про Україну. На разі ж, викладацький комплекс думає, де взяти гроші на таку чудасію. Знамо де, у всіх, хто має стосунок до університету. Ректорат не вигадав нічого нового і запровадив благодійні пожертви. Жертвують всі: і студенти, і викладачі, і навіть прибиральниці. Хто скільки може, і все, начебто, тільки в добровільному порядку.

А от чи змогли би пожертвувати кошти працівники МВК на таку благородну справу, адже у Франківську немає пам’ятника Кобзарю, не відомо. Відомо одне, що рахунки франківського виконкому були арештовані і люди навіть не отримували зарплату. Проте наступного дня після прес-конференції мера міста Віктора Анушкевичуса, на якій він розповів про таку оказію, зарплатні рахунки розблокували і люди отримали кровно зароблені кошти. А от коли будуть розблоковані інші рахунки МВК, не відомо.

Не відомо і те, як сприймуть лєцті патріоти відкриття в Івано-Франківську відділення Антифашистського форуму. Таку геніальну ідею привнесли комуністи. Вони із своїм форумом засуджують вояків УПА і називають їх мало не бандитами, а дії НКВД, то так, нічого страшного, в історії, мовляв, всяке буває. Всяке може потім статися і з офісом того форуму. У Франківську ж живуть одні бандерівці, кожен другий з яких має кулемет, автомат чи гранату…

Ми ж бажаємо вам вміти відстоювати свої права без зброї і не звертати уваги на людей, які собі роблять піар на історії.

Вдалого вам наступного тижня.

old_editor, 04.09.2009 22:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини