В Україні перереєстровано першу асоціацію органів місцевого самоврядування згідно з вимогами нового законодавства

Міністерство юстиції здійснило перереєстрацію Асоціації міст України та громад відповідно до вимог нещодавно ухваленого закону «Про асоціації органів місцевого самоврядування». Організація стала першою асоціацією органів місцевого самоврядування, яка здійснила перереєстрацію згідно з вимогами нового законодавства.

Асоціацію міст України та громад перереєстровано як всеукраїнську асоціацію органів місцевого самоврядування з назвою Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Відповідне свідоцтво про перереєстрацію було вручено 2 вересня Міністром юстиції Миколою Оніщуком президенту Асоціації Івану Куліченку.

Під час вручення свідоцтва Міністр юстиції наголосив на важливій ролі, яку новий закон відводить асоціаціям місцевого самоврядування в узгодженні дій органів місцевого самоврядування щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку. Зокрема, закон зобов‘язав органи державної влади взаємодіяти з асоціаціями при прийнятті рішень з питань місцевого та регіонального розвитку, а також при визначенні основних напрямів державної політики щодо місцевого самоврядування.

Міністр юстиції наголосив на підвищенні ролі асоціацій органів місцевого самоврядування у вирішенні нагальних питань та захисту прав громад, розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, новим законом Асоціаціям надані повноваження розробляти та подавати органам державної влади пропозиції щодо розвитку місцевого самоврядування, які підлягають обов'язковому розгляду, сприяти органам місцевого самоврядування у підготовці проектів їх актів тощо.

*** Закон України від 16 квітня 2009 року № 1275-VI «Про асоціації органів місцевого самоврядування» визначив правові засади організації і діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об'єднань, їх взаємовідносин з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Прикінцевими положеннями Закону визначено необхідність провести перереєстрацію в органах юстиції асоціацій органів місцевого самоврядування, які діяли на день набрання чинності цим законом.

old_editor, 03.09.2009 14:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини