50 % українців жодного разу не відкривали Конституцію України

Згідно перших результатів обговорення Конституції серед підприємців, чинний Основний закон України громадяни не вважають демократичним.

За 13 років свого існування, за словами підприємців, Конституція так і не стала повноцінною «суспільною угодою», яка регулює правові стосунки між суспільством і владою, і була б обов'язковою до неухильного виконання усіма її «високими сторонами».

В Україні немає законів «Про Президента», «Про Кабінет міністрів» й низки інших законів, які регулюють роботу виконавчої влади. За відсутності цих законів, «конституційні порожнини» заповнювалися правилами, за якими конкретні чиновники визначали коло своїх прав і обов'язків, що відгукнулося найтяжчими наслідками для прав, свобод і добробуту громадян.

Сьогодні основні політичні гравці, вважають підприємці, розглядають Конституцію через призму власних інтересів і перспектив, нехтуючи інтересами широкого загалу.



Серед головних недоліків чинної Конституції підприємці назвали:

- повна бездіяльність органів державної влади. У людей сьогодні немає механізму впливу ні на депутатів, ні на чиновників, ні на силові органи, ні на суди. Немає зворотного зв'язку і відповідальності перед своїми виборцями. Як результат - в Україні безмежно зростає рівень корупції, а влада стала фактично монопольним бізнесом, що діє в інтересах окремих осіб від імені всієї держави.

- нездатність Конституції забезпечити право на правосуддя, на судовий захист громадян. Сьогодні функція адвокатів фактично звелася до занесення хабарів суддям. Тобто зараз ні кваліфікація юриста, ні професіоналізм судді не має ніякого значення, істотним є тільки розмір хабара. І як результат - рейдерські захоплення майна підприємців, безкарна злочинність і регулювання підприємницької діяльності несправедливими методами.

- корумпованість правоохоронних та контролюючих органів. Ситуація зараз така, що підприємець на колінах повинен приходити до Податкової, щоб віддати податки державі. Але коли йому необхідний захист, то міліція і прокуратура без хабара абсолютно не реагують. Тільки хабар чи особисте знайомство можуть змусити міліцію або прокуратуру працювати. І як результат - підприємці прості громадяни ніяк не захищені державою від злочинності, а контролюючі та правоохоронні органи перетворилися на напіввійськові загони, які працюють за наймом і займаються рекетом.

Це три пункти, які говорять про те, що основні права громадян не забезпечені. Тому підприємці очікують від нової Конституції саме виправлення тієї ситуації, яка існує.

Вже зараз очевидно, що Конституція України потребує принципових змін і доповнень, а вся конституційна система країни – нової правової культури, заснованої на принципах верховенстві права. Але навіть дієвих механізмів для втілення реальної конституційної реформи в країні не існує. Як не існує і довіри суспільства до влади.

Саме тому до обговорення конституційних проблем необхідно залучити якомога більшу кількість експертів, представників усіх гілок влади, політичні партії, недержавні громадські організації, широкі кола українських громадян. Лише за таких умов Конституція може стати документальним затвердженням порозуміння між суспільством і державою, актом укладання політичної угоди між народом і владою.



Пропонуючи підприємцям обговорення Конституції, Партія малого та середнього бізнесу має на меті загальними зусиллями окреслити увесь комплекс проблем, які накопичилися довкола Основного закону України, оприлюднити пропозицій щодо їхнього вирішення.



Довідка


В результаті всенародного обговорення Конституції, яке проводять вже протягом двох місяці по всій Україні представники партії малого та середнього бізнесу було виявлено, що:

- 50 % українців жодного разу не відкривали Конституції та не знають основних законів,

- 60 % вважають, що Конституція їх не захищає,

- 70 % вважають, що в Конституцію потрібно внести зміни.



old_editor, 31.08.2009 15:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини