Дошкільна освіта потребує негайних реформ — Зінаїда Болюк

За останні п'ять років є тенденція до зростання кількості навчальних дошкільних закладів.

Про це сьогодні на колегії повідомила Зінаїда Болюк, начальник управління освіти і науки ОДА.

«Станом на 2004 рік в Івано-Франківській області було 298 дошкільних закладів, зараз їх вже 320. Крім цього, найближчим часом планується відкриття ще трьох садків, відновлення роботи чотирьох та переведення до постійної роботи восьми»,— повідомляє Зінаїда Болюк.

Попри те, що кількість дитсадків збільшується, кількість проблем, пов' язаних з ними, не зменшується.

За словами Зінаїди Болюк, найбільшою проблемою дошкільної освіти є виконання базової програми без індивідуального підходу до кожної дитини, розвитку її творчості та здібностей, немає акценту на групах дітей з певними фізичнимиобмежаннями.

«Також сліпо йти за модою і вводити вивчення іноземних мов у дошкільних закладах в той час, коли дітки ще не можуть досконало володіти рідною мовою неправильно»,— вважає Зінаїда Болюк.

Статистика повідомляє, що лише 52 % вихователів в дитсадках мають вищу освіту. Решта отримали або середню, або непрофільну освіту. Відсутність викладачів фізкультури та достатньої кількості медпрацівників теж є актуальною проблемою.

«І це ще не все. Діткам із дефектами мовлення потрібні логопеди. А такими фахівцями забезпечені далеко не всі дитячі навчальні заклади», — каже Зінаїда Болюк.

Управління освіти і науки ОДА ставить за мету зберегти динаміку навчання в дошкільних закладах, забезпечити ріст кадрового забезпечення, забезпечити захист дітей у віці 5-6 років та збалансувати харчування дошкільнят. До речі, за словами Зінаїди Болюк, садки не в змозі забезпечити повноцінне харчування дітей.



old_editor, 20.08.2009 19:33



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини