Депутат Державної Думи Росії вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні

З нагоди 65-ї річниці визволення міста від німецько-фашистських загарбників 28 липня в Івано-Франкіську відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника на Братській могилі.

Акція пам'яті радянських воїнів, які загинули під час визволення України від німецьких окупантів проводиться за ініціативи та підтримки громадської організації «Центр соціально-консервативної політики».



Участь у заході прийняв депутат Держдуми Російської Федерації Сергій Сметанюк. До слова, Сергій Сметанюк — вихідець з України. Також він свого часу був мером російського міста Тюмень.

У заході планувалася участь ще одного російського депутата, добре знаного на Прикарпатті, Валерія Прозоровського. Проте, він не зміг прибути на урочистості через щільний робочий графік.

Вшанувати пам'ять своїх загиблих товаришів до Меморіального скверу прийшли четверо ветеранів Другої світової війни.

Поклавши квіти в знак пошани за загиблими, депутат та ветерани, спілкуючись, прогулювались Меморіальним сквером. Ветерани згадували часи війни та ділилися своїми спогадами з Сергієм Сметанюком. Своє спілкування вони продовжили у Музеї бойової слави.



«Ми приїхали вклонитися тим, хто приніс перемогу багатостраждальній українській землі. Це наш знак подяки тим, хто зберіг нам життя, дав можливість спілкуватися. Це наш знак подяки тим ветеранам, які сьогодні живі», — відзначив Сергій Сметанюк.

Також російський політик не оминув увагою і президентську кампанію в Україні, яка де-факто вже стартувала. Депутат Держдуми розповів, що його, мовляв, «не цікавить «дух» президентської кампанії в Україні», при цьому відмітив, «що керівництво Російської Федерації працюватиме з тим Президентом, якого вибере український народ».



Що ж до свого перебування в Івано-Франківську, то Сергій Сметанюк відзначив, що вперше завітав до нашого міста, та з задоволенням хоче його оглянути.

«Я із задоволенням хочу подивитися Івано-Франківськ. Так склалося, що я тут ні разу не був, — каже Сергій Сметанюк, — Івано-Франківськ, як і Україна — це для мене рідна земля. Тож, якщо буде сьогодні можливість, то оглянемо історичні місця».

Прогулюючись містом, депутат російської Думи не оглядатиме пам'ятник Степанові Бандері. За його словами, «Бандера не та фігура, яка потребує до себе такої уваги».

Також Сергій Сметанюк охарактеризував «мовне питання».

«Ситуація неоднозначна, — переконаний Сергій Сметанюк, — Є люди, які відстоюють жорстку автономію української мови. Я вважаю це неперспективним. Я за те, щоб ми розумно підходили до цього питання. Так вже склалось історично, що велика діаспора говорить російською. Думаю, що час розставить все на свої місця».

За словами депутата, в Тюменскій області, де він пропрацював більше 20 років, працює українська школа, а в університеті є українські факультети. Тож, про утиски прав українців в Росії не може бути й мови.

«Україну та Росію об'єднують тисячолітні зв'язки та історія, тож нікому не вдасться так просто перекреслити їх, — каже російський політик. — У нас з вами є майбутнє. Ми будемо жити, будемо дружити, допомагати один одному. У нас є можливості використовувати наші зв'язки для того, щоб економіка працювала, підприємства працювали, робочі місця у людей були. На сьогодні — це найактуальніше, і ми над цим будемо працювати».

Руслан Райтер

old_editor, 29.07.2009 02:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини