Кількість хворих на цукровий діабет, в тому числі й інсулінозалежних людей постійно зростає — Щербакова

Не тільки для України, але й для всього світу цукровий діабет є важливою соціальною та медичною проблемою. Кількість хворих, в тому числі й інсулінозалежних людей, постійно зростає.

За даними статистики, станом на 2003 рік було зареєстровано лише 8 млн. 1 тис. 643 осіб хворих на цукровий діабет, це не рахуючи тих, хто ще не пройшов діагностування.

За словами Валентини Щербакової, лікаря-методиста обласної клінічної лікарні, така ж тенденція до зростання хворих на цукровий діабет є і в Івано-Франківській області.

«Ось для порівняння на 2003 рік всього було зареєстровано 25 тис. 319 хворих, а станом на 2008 рік вже було зареєстровано 30 тис. 943 осіб з цукровим діабетом», — повідомляє Валентина Щербакова.

Альтернативи інсуліну немає, є лише допоміжні методи, які підсилюють дію основного лікування. Спеціальні дієти та лікування назначаються індивідуально для кожного хворого.

«Запланований обсяг державного фінансування інсулінів на 2009 рік — 7 млн. 800 тис. грн., а це в свою чергу складає 83,2 % від річної потреби. Також закупівля вітчизняних інсулінів профінансована на 100 %, а імпортних — лише на 60-70 %», — каже Валентина Щербакова.

Широке розповсюдження інтенсивної інсулінотерапії неможливе без регулярної перевірки рівня глюкози, що проводиться самим хворим. Для цього використовуються спеціальні тест-смужки, які дозволяють визначати вміст глюкози в крові і в сечі візуальним, а ще краще апаратним методом, з використанням портативних приладів — глюкометрів.

«За рахунок гуманітарної допомоги надано 40 тисяч тест-смужок. Потреба для дітей та вагітних жінок до кінця року складає 200 штук. Потреба в глюкометрах для дітей та вагітних жінок складає 20 штук», — повідомляє Валентина Щербакова.

Довідка

За даними Комітету експертів ВІЗ по цукровому діабету, у всьому світі зареєстровано більше 100 мільйонів чоловік, які хворіють на цукровий діабет, і число хворих подвоюється кожні десять років. Прогнозується значне збільшення числа хворих до 2000 року — до 175 мільйонів, а до 2010 року — до 239,3 мільйонів.

old_editor, 15.07.2009 15:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини