Дешева крупа і варений буряк — раціон вихованців інтернату, або Як дбає держава про дітей-сиріт

На дитбудинки в Україні держава виділяє 400 мільйонів гривень щороку. Але левова частка коштів, що виділяються, припадають на самі установи, і лише 20 % — на потреби дитини. Навіть на сиротинцях тепер заробляють.

Про це сьогодні на прес-конференції сказав Роман Пристай, заступник голови НФПУ в Івано-Франківській області.

«Більшість інтернатів вирішують проблеми дитячого гардеробу за рахунок спонсорських коштів, секенд-хенду. Інструкції із забезпечення одягом містять анекдотичні норми: на одного хлопчика передбачено аж одні штани і три сорочки на два роки, одна футболка на півроку та півтори пари шкарпеток на місяць, зимова куртка одна на три роки. Для дівчинки передбачено на рік 5 пар шкарпеток, 8 одиниць білизни і одна сукня. На 2 роки— пара зимового взуття, шкільна форма і джемпер. Це ж просто смішно. Ще однією проблемою є харчування. Переважно дешева крупа і варений буряк чи морква — ось чим перебиваються діти. Окрема болюча проблема — перспектива дітей, що випускаються з інтернатів. Це молоді люди з несформованим світоглядом. Не забезпечивши їх навчанням і житлом, держава по суті штовхає їх на кримінальний шлях»,— каже Роман Пристай.

У зв’язку з цим Національний Форум профспілок України (НФПУ) вимагає прийняття законодавчих норм, які би надали вихованцям інтернатів безплатну освіту, підвищену стипендію, обов’язкове забезпечення гуртожитком.

«Ми оголосили акцію «Допоможи дітям». Ми зініціювали певні благодійні заходи: зокрема, благодійні виставки для дітей сиріт. Також ми зробили «Стіну правди», на якій маса людей висловила свою індивідуальну думку. Нас почули і незабаром життя соціально незахищених дітей зміниться на краще»,— каже Роман Пристай.

old_editor, 01.06.2009 19:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини