Яремче — найбільший в Україні велоцентр, або Як представники Єврокомісії на велосипедах каталися

В Яремче для любителів активного відпочинку 18 розроблених та ідентифікованих веломаршрутів, 70 велостоянок біля громадських та туристичних об’єктів, а ще спеціально підготовлені для прийому велосипедистів приватні садиби та готелі.

Проект «Велокраїна» впроваджується Центром Соціальних та Бізнес Ініціатив міста Яремне в рамках програми Добросусідства Румунія-Молдова-Україна з червня 2008 року.

Проект «Велокраїна» здійснюється за підтримки ЄС. Вчора делегація представників Європейського Союзу на чолі з головою Представництва Європейської Комісії в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою відвідали курортне містечко, і мали можливість ознайомитись з досягненнями проекту та навіть покататись на велосипедах по одному з розроблених маршрутів.

«Велокраїна» спрямована на розвиток туристичної інфраструктури Прикарпаття, а також пропаганда екологічного, легкодоступного та активного відпочинку у Карпатському регіоні.

«Ми розробили свою систему знакування, — говорить менеджер проекту «Велокраїна» Володимир Закалюжний, — Кожен маршрут має свій номер та колір. Зокрема синій, червоний, оранжевий та зелений, щоб велосипедист не розгубився та не заблукав. Кожен маршрут розроблявся велосипедистами-волонтерами та наносився на карту».

Володимир Закалюжний каже, що Яремче єдине місто в Україні, яке має розвинену велосипедну інфраструктуру, розроблені мапи та інструкції.

«Близько 350 велосипедних стійок, десять садиб та готелів з мийкою, сушкою та ремонтними пунктами для велосипедів. Маємо таку амбітну мрію створити близько 80 веломаршрутів по Карпатах. Це будуть 1-2-3 денні тури в різних районах гір», — каже Володимир Закалюжний.

Крім Яремча, каже Володимир Закалюжний, веломаршрути розроблятимуть на Косівщині, Коломиї, Рахові та Верховині.

«В найбільш мальовничих місцях, де великі перепади висот, в Яблуниці та Ворохті, організовуватимуться дво- і більше денні маршрути. Тривалі підйоми та спуски по гірських хребтах», — каже Володимир Закалюжний.

Дипломати проїхались одним із легких маршрутів, довжиною 5 кілометрів і висловлювали лише позитивні враження. Хотіли проїхати більше, але були в костюмах. Фізична форма в послів відмінна – після 5 кілометрів велопрогулянки навіть не задихались. Жозе Мануель Пінту Тейшейра виявив бажання приїхати до Яремча на довгий відпочинок.

«Дуже радий, що українська економіка активно розвивається у сфері туризму. Я захоплений красою Карпат і хочу приїхати сюди на довше з власним велосипедом», — сказав Жозе Мануель Пінту Тейшейра.



old_editor, 22.05.2009 16:57



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини