Безкорисливі добрі справи можуть творити всі

Волонтерський рух на Прикарпатті набирає обертів. Сьогодні все більше молоді долучаються до безкорисливої, благодійної діяльності.

«На Івано-Франківщині близько 226 осіб працюють волонтерами, — говорить директор обласного центру соціальної допомоги Галина Боднар, — З них 220 – студенти та учні. А від 17 червня 2008 року співпраця між волонтерами та соціальними службами передбачена Законом. Тепер про роботу соціальних служб подбало законодавство, щоб вона була належно оформлена та нехаотична».

За словами Галини Боднар, волонтери навчаються у так званих школах волонтерів, яких по Україні налічується близько 21.

«Школа покликана навчити і зоорганізувати практичну роботу. До нас звертаються багато людей, які прагнуть самореалізації, прагнуть допомогти, нам такі і потрібні», — каже Галина Боднар.

У школі волонтери навчаються згідно плану, який передбачає лекції, тренінги, круглі столи, дискусії та безпосередню практику. «У школі учні крім навичок роботи з людьми, отримують значно більше: вміння спілкуватись, володіти аудиторією, та й просто розширити власний світогляд, — каже Галина Боднар. — Ми вчимо ставитись до людей на рівні, особливо якщо це люди з особливими потребами».

Учні школи волонтерів розповідають, що участь в благодійних акціях, концертах, різноманітних походах для збору коштів, дають їм багато досвіду та можливості самопізнання.

«Якось поїхали до одного реабілітаційного центру, перед тим керівництво повідомили, що група – пацієнти, які можуть самостійно рухатись. Ми склали план ігротеки, розваг, а прибувши виявилось, що всі діти на інвалідних візках. Розгубились спершу, але взяли себе в руки. Такі випадки вчать володіти собою в складних ситуаціях, і просто є чималим досвідом», — каже Оксана Румак, працівник школи волонтерів.

Волонтери поставили перед собою ціль допомагати не тільки людям з району, але й в сільських місцевостях. В кожному місті України є люди, які готові допомогти, зробити щось хороше не з власної матеріальної зацікавленості.

«У школі волонтерів вже два роки, — розповідають Злата Бортейчук та Христина Беньковська з міста Галича, — Випадково почули про такій заклад і вирішили приєднатись та спробувати себе. У школі волонтерів є найстаршими, хоча тільки закінчуємо 11 клас. Брали участь у благодійних акціях на День Миколая, збирали дітям-сиротам іграшки та одяг, на День захисту дітей були організаторами дитячого свята, а також традиційно допомагаємо у прибиранні дамб. Хочемо їздити по всій Україні з іншими волонтерами, бо Галич мале місто і такої можливості не маємо».

old_editor, 14.05.2009 20:55



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини