PR-технології «голосують» замість людей

PR- технології стали широко використовуватися в політичному житті України, як один із методів досягнення власних цілей та захисту своїх інтересів. Зокрема, на останніх виборах, загальна сума витрат на послуги політтехнолога, за неофіційними даними, становила близько 500 тис. дол. на місяць.

У минулому році під час презентації результатів експертного опитування провідних політтехнологів України директор PR-групи «Політтех» Тарас Березовець повідомив, що послуги політтехнологів обійдуться партіям від 20 тис. дол. на місяць.



«Основним засобом впливу політтехнологій — є маніпуляція свідомістю людей. Часто люди голосують на виборах не свідомо, тобто не усвідомлюючи своїх дій в повній мірі», — каже психолог Наталя Мухітдінова.

Людина асоціює кандидатів на виборах із тими «образами», які створені політтехнологами. Щодо українських політиків, то, на думку Наталі Мухітдінової, у Віктора Ющенка «образ» пана, хорошого сім’янина, що до Юлії Тимошенко, то в неї чітко підкреслена жіночість в голосі та манері поведінки, попри це, вона приймає нежіночі рішення. Арсеній Яценюк старається увійти в «образ» між паном і товаришем, який на думку психолога, найбільше полюбляють українці, та він намагається привнести в цей образ інтелігентність.

«Чи будуть застосовані політтехнології на майбутніх президентських виборах? Безперечно»,— вважає Наталя Мухітднова.

Скільки тепер коштуватимуть послуги хорошого політтехнолога, наразі, не відомо. Єдине, зауважують експерти, провідні блоки та партії у підготовці до виборів використовуватимуть кілька груп політтехнологів одночасно.

Степан Вовк
old_editor, 07.05.2009 15:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини